Новорічне: “Долю мжанських плавнів зараз вирішує Мінприроди”

Дорогі друзі! Шановні колеги!
Щиро вітаємо всіх вас з наступаючими Новим роком і Різдвом Христовим! Бажаємо щастя, здоров’я, успіхів і усього найкращого! Світлого і доброго Нового року!

Але свята святами, а проблеми йдуть своєю чергою. Однією з них є майбутнє поки що найчистішої ріки Харківської області, Мжи. Громадяни вимагають створити тут регіональний ландшафтний парк, а “сірий” будівельний бізнес потрохи проштовхують протилежне – піщані кар’єри.
Із звернення міжнародної громадськості від 26 червня 2012 року: “В останні роки даній території почала загрожувати розробка Тимченківського родовища будівельних пісків. З 2008 року її намагається розпочати ТОВ “Віват СМ 2005”. Місцевій громаді досі вдавалося відбити ці намагання: в 2008-2009 роках – за підтримки міжнародної громадськості, у 2011 році – самостійно. І ось – нова спроба. 26.04.12 голова Харківської облдержадміністрації М.Добкін підписав Розпорядження № 266 “Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю “Віват СМ 2005″ на території Зміївського району” (https://maidan.org.ua/2012/06/dolyna-mzhy-zamist-karjeriv-rehionalnyj-landshaftnyj-park/).
При відведенні земельної ділянки для видобування корисних копалин врахування екологічної складової (погодження землевідводу) відбувається спочатку на місцевому рівні – Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища, а потім – Мінприроди. Тому тоді, влітку цього року, 119 представників громадських організацій та окремі громадяни з України й Росії і направили свою вимогу – не погоджувати “Вівату” землевідвід – саме харківському держуправлінню. На це звернення – “Долина Мжи: замість кар’єрів – регіональний ландшафтний парк!” – харківські чиновники відповіли ухильно: “В поточному році матеріали щодо відводу земельної ділянки для видобування піску на Тимченківському родовищі ТОВ “Віват СМ 2005″ до Управління не надходили і не розглядались”.

27 вересня подібне звернення українським властям відправили 1034 жителя мжанских сіл (http://pechenegy.org.ua/ru/node/796). Після його блукання по чиновницьких нетрях, відповіла на нього Держекоінспекція: повідомивши, в тому числі, що Держуправління свій проект висновку про надання “Вівату” земельної ділянки направило в Мінприроди.
Звісно, який саме висновок – позитивний, чи ні – зробило управління – питання окреме (щоб з’ясувати його, ми направили відповідні запити). Чому воно не повідомило про це громадськість – також зрозуміло: формально на наше звернення воно відповіло – “що документи до нього не заходили”, – і вдруге відповідати не зобов’язане (до речі, якби не звернення “1043-ох”, ми б взагалі б не знали про рух висновку до міністерства).

І – головне питання: що вирішить Мінприроди? Щоб його рішення було на користь долини Мжи, 27 грудня 89 представників громадських організацій та окремі громадяни з України та Росії відправили міністру охорони природи звернення із традиційною вимогою – землевідвід “Вівату” не погоджувати (http://pechenegy.org.ua/ru/node/911).
Замість кар’єрів – регіональний ландшафтний парк!
*
____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко, ЕкГ “Печеніги”: тел. (066) 387-46-81, pechenegy[at]rambler.ru

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.