Правозахисникам заборонили проводити акції під Генпрокуратурою (доповнено)

В Києві під стінами Генеральної прокуратури не дозволили провести акцію з вимогою справедливого суду для нігерійського студента Луганського національного університету Фемі Олаолу, який вже більше року провів за ґратами.

Заборону пікету судовий виконавець, який вийшов до активістів, що все одно зібрались під Генпрокуратурою, пояснив рішенням столичного окружного адміністративного суду від 17 вересня цього року. Відповідно до цього рішення, навколо будівлі прокуратури заборонено будь-які громадські зібрання до кінця року.

Це – суперечить Конституції, вважають учасники громадянської ініціативи «Справедливість для Олаолу». Своє право на мирні зібрання вони мають намір відстоювати у суді.

«Якщо ми не доб’ємося відновлення наших прав у національних судах, ми, звичайно, будемо розглядати перспективу звернення до Європейського суду з прав людини», – зазначив координатор акції у Києві правозахисник Максим Буткевич.

Акції на підтримку Олаолу сьогодні, однак, відбулися у Луганську і Сімферополі. До СІЗО, де перебуває зараз підсудний, передали зібрані для нього теплі речі і солодощі.

Фемі Олаолу звинувачують у замаху на вбивство групи луганчан. Адвокати підсудного стверджують, що хлопець просто захищався від нападу расистів, і висловлюють припущення, що звинувачення – сфабриковані родичами одного з позивачів.

Інцидент стався у листопаді минулого року. З того часу Олаолу перебуває за ґратами. У серпні уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська і Генпрокурор Віктор Пшонка заявили про те, що візьмуть справу під особистий контроль. У вересні ініціатива «Справедливість для Олаолу» вже пікетувала будівлю Генпрокуратури. Тоді акцію не забороняли.

Радіо Свобода

***********

Знайти саме рішення вдалося на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень. На нього можна помилуватися ТУТ. Як бачимо, воно феєричне:

1. Супроти правових позицій Вищого адміністративного суду України і елементарній логіці, цей суд вважає чинним [ідіотський] совковий акт – “Указ Президії ВР СРСР”.

2. Як і раніше суд вважає за можливим щось забороняти “всім іншим особам”, навіть не повдіомляючи про це “всі інші особи”. Нонсенс і абсурд. До речі одне таке рішення Окружного адміністративного суду України вже скасоване за апеляційною скаргою представника “Майдан-Моніторингу”.

Ми залюбки висвітлюватимемо зусилля правозахисників в оскарженні цього специфічного витвору тьоті Феміди і зичимо їм удачи. З врахуванням позиції ВАСУ це, на наш погляд, реально.