У Харківській області школи закриватимуть під гаслом «покращення» якості освіти

На офіційному сайті Харківської облдержадміністрації з’явився матеріал, який, вочевидь, стане дороговказом на найближче майбутнє для шкільної системи області. І названа стаття так, що особливо й не посперечаєшся: «Найважливіше – якість освіти, яку можуть отримати діти».

Втім, основний її зміст зводиться до однієї, дуже простої (як для чиновників) та не надто втішної (як для сільських жителів) тези: малокомплектні сільські школи будуть закриватися.

Мовляв, в таких школах учні «не отримають таких знань, які дадуть їм можливість навчатися у вищому навчальному закладі».

Принаймні, у цьому переконаний заступник голови Харківської ОДА Євген Савін, який з цього приводу навіть прес-конференцію нещодавно провів. «Які секції можуть працювати в малокомплектній школі, про який розвиток спорту та фізичної культури ми можемо говорити в цій школі, про який рівень організації харчування ми можемо говорити в цих школах?» – риторично запитував він у присутніх.

Чому риторично? Так тому, що, напевно, для себе це питання можновладці вже вирішили. Після того, як у вересні поточного року президент України розкритикував противників закриття некомплектних шкіл, заявивши: «Провокатори кажуть, що не можна закривати малокомплектні сільські школи», на місцях, вочевидь, з «провокаторами» вирішили не рахуватися.

Прикриваючись гаслами вагомості якості освіти, вже сьогодні, за словами Савіна, проводиться відповідна робота, спрямована на закриття «неперспективних» шкіл: «Тому ми ведемо роботу, переконуємо батьків. Показуємо, куди ми будемо перевозити дітей, в яких умовах діти будуть вчитися, як доїжджати».

Щоправда, заступник голови ХОДА підкреслив, що рішення про припинення занять в малокомплектній школі повинно прийматися тільки за згодою територіальної громади. Зрозуміло, що за умов «правильної організації» вищезгаданої роботи з «переконання», необхідну згоду влада зможе отримати.

До речі, за словами того ж Євгена Савіна, сьогодні на Харківщині малокомплектних шкіл, тобто, шкіл, де навчається менше 40 учнів, «трохи більше 80».

Отже, сокира «покращення якості освіти» зависла над понад 80 загальноосвітніми школами. Після закриття яких і самі громади можуть стати приреченими…

Права людини в Україні