Через зустріч міністрів у Чернівцях міліція не пропускала ні журналістів, ні нардепів, ні жителів до своїх будинків

Під час приїзду міністрів закордонних справ України та Росії до Чернівців, міліція посилено охороняла цілий район, не підпускаючи до своїх домівок людей, а до університету, в якому відбувалась зустріч, ні журналістів, ні нардепів. Поведінка правоохоронців викликала масове обурення та море коментарів як у Інтернет ЗМІ та блогах, так і в коментарях до них.

13 грудня мало би запам’ятатися чернівчанам не тільки початком Маланки, а й визначною подією: не кожного дня до нашого маленького містечка приїзджають міністр закордонних справ України Леонід Кожара та міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров. У Чернівецькому національному університеті відбулося сьоме засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії, де говорили про створення належних умов для розвитку українсько-російської співпраці у всіх сферах. Значна увага була приділена міжнародній проблематиці, зміцненню регіональної безпеки, взаємодії двох країн в рамках міжнародних організацій, у тому числі в контексті головування України в ОБСЄ у 2013 році.

Та близько за півгодини до зустрічі за кілька сот метрів до навчального закладу з’явилися міліцінери та “люди в чорному”, котрі не давали проходу ані журналістам, ані депутатам обласної ради, ба навіть жителям сусідніх будинків, які виходили в магазин чи поверталися до своїх помешкань. Кореспондент газети “Час” Василь Виноградов каже, що на кожному куті стояло по десять чоловік.

І щоб добратися до корпусу, доводилось обходити вуличками та лазити через паркани.

Міліція також намагалася усунути пікетувальників однієї з партій. І в цей час зачепила одного із журналістів, посунувши його до натовпу.

На пояснення, що той журналіст, правоохоронці не відреагували.

Про перешкоджання виконнаню профсійних обов’язків заявив і шеф-редактор газети ЧАС Петро Кобевко. Про те, що його побили міліціонери, він заявив журналісту інформаційного порталу buknews.com.ua. За його словами, правоохоронці ще й намагалися скрутити народного депутата Руслана Зелика. Проте повідомити своє прізвище і підставу такої своєї поведінки міліціонери відмовились.

Начальник Чернівецького обласного управління міліції Олександр Демидов прокоментував УНН ситуацію так:
“Рішенням суду було заборонено проводити акції у зв’язку з візитом до Чернівецької області делегації міністрів закордонних справ України та Російської Федерації 13 – 14 січня. Однак, незважаючи на заборону суду, ряд політичних сил, зокрема і ВО “Свобода” здійснили спробу перекрити рух кортежу міністрів закордонних справ, коли ті рухались до Чернівецького Національного університету. Міліція стосовно мітингувальників не здійснювала заходів фізичного впливу, не застосовувалися і спецзасоби.”.

І хоча цей захід дійсно підпадає під дію Закону Украіни “Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб”, і, відповідно до нього, “місце проведення зустрічі та маршрути слідування є режимними об’єктами, та охороняються Управлінням державної охорони”, чи не могли це доступно пояснити правоохоронці населенню та журналістам?

Вікторія Яшан

Фото Ігор Константинюк

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair