Кожен 7-й заказник Київщини роздали під забудову

Такого висновку дійшли експерти Національного екологічного центру України, дослідивши публічну кадастрову карту України, розміщену в Інтернеті. В межах 28 територій природно-заповідного фонду Київщини виявились ділянки, надані під забудову.

Нещодавно в Інтернеті була офіційно оприлюднена карта державного земельного кадастру http://map.dazru.gov.ua/kadastrova-karta, що відкрило нові можливості для аналізу ситуації у заповідній справі України. Першим враженням природоохоронців стала значна кількість земельних ділянок, наданих на природно-заповідних територіях. Так, у м.Києві – значна частина заказника «Межигірсько-Пуща-Водицький», у Київській області – заказників і пам’яток природи “Козинський”, “Заплавний”, “Копачівський”, «Обухівський», «Ворзельський», “Урочище Кірикове”,“Гора Козинська”, „Щербанівський”, “Копачівські схили”, „Юрівський”, “Мутвицьке”, “Урочище Безодня”, “Жуків хутір”, «Пірнівський», «Хвощ великий», «Васильківські Карпати», «Кілов-Рудяків», «Бориспільські острови», «Омелькова гора», дендропарку «Олександрія», заповідних урочищах «Бабка», «Малишки», «Стугна», «Урочище Турчине», дендропарк «Олександрія» та парків-памяток садово-паркового мистецтва “Кагарлицький”, «Томилівський» і «П’ятигірський»). До прикладу, ділянки, надані у ландшафтному заказнику «Гора Козинська», становлять 2/3 його площі, а пам’ятка природи «Хвощ великий» розділена на ділянки під забудову повністю.

– Постійно виникають новини про відведення земельних ділянок в лісах, на берегах річок і це щоразу стає причиною протестів громадськості. Проте ми завжди були впевнені, що принаймні території природно-заповідного фонду мають лишитись недоторканими.– коментує Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічно центру України. – Проте виявилось, що у багатьох заказниках Київщини вже наявні чиїсь земельні ділянки!

Повний звіт про виявлені землевідведення на землях природно-заповідного фонду розміщений за посиланням

На думку природоохоронців, кожне з виявлених порушень повинно бути припинене. Зробити це можна шляхом відміни рішень про надання ділянок в заказниках та покарання винних у прийнятті цих рішень та наданні погоджень на кожне з таких землевідведень. Звіт про виявлені порушення вони надіслали її до Служби Безпеки України, Генеральної прокур