Просвітництво в Мережі

Спочатку було Слово…

КОРОТКИЙ ОГЛЯД УКРАЇНСЬКИХ ПРОСВІТЯНСЬКИХ САЙТІВ

Єдине, що потрібне для тріумфу зла, — це те, щоб хороші люди нічого не робили.
Едмунд Берк

З часу мого огляду просвітянських сайтів, опублікованого в нашій газеті і в тижневику «Слово Просвіти», пройшло майже 10 років. Загалом український сегмент отримав величезне наповнення, хоча й досі частка українськомовних сайтів в українському сегменті суттєво не піднялась і перебуває за різними оцінками в межах 20%. Так само невисоко оцінюють пошукові системи запити українською мовою. Очевидно, що однією з причин такого стану є цікавість та систематичність поданої ресурсами інформації. Адже наявність унікального регіонального контенту не може бути нині перешкодою для користувачів через існування on-line перекладачів. Щодня в мережу заходять більше 10 мільйонів українців, і добре було б мати хоча б десятки тисяч відвідувачів. А таке може бути виключно за умови діяльності і активності організацій. Через те, що просвітянські чи біляпросвітянські ресурси Мережі поки що можна окинути оком, зупинюсь на деяких з них.
Спочатку про втрати. Зникли з Мережі Народний Дім «Просвіта» м. Хмельницький, сайти Миколаївської «Молодої Просвіти» та незалежної української думки міста Січеслава.
Зазвичай сайти просвітянської тематики пропонують таку рубрикацію з варіантами: про нас, новини, анонси, нові надходження, статті, бібліотека (література), словники, план заходів, галерея, довідники, гостьова книга або книга відгуків, контакти, форум, посилання на споріднені сайти. Наповненість їх є різною і залежить від активності просвітян чи окремих ентузіастів.
Цілком задовільним можна було б вважати ресурс Одеського обласного осередку ВМГО «Молода Просвіта» http://molodaprosvita.org.ua/, коли б не більш ніж річна відсутність новин діяльності організації. Паралельно існує, але не оновлюється з 2009 року їхній сайт http://litavry.pp.net.ua/.
Київське обласне товариство «Молода Просвіта» http://molodaprosvita.at.ua/ має близько 50 статей, 61 фотографію в галереї, зате є посилання на PDF-архів 279 чисел газети «Слово Просвіти». Ентузіасти розмістили також «неофіційний архів газети «Лис Ток»/ «Молодіжний Листок», яка видавалася «Молодою Просвітою» протягом 1997-2008 років http://lystok.org.ua/.
Сайт Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка http://prosvita.at.ua/ востаннє оновлювався 13 грудня 2012 р., має значно менше меню, але містить понад 500 статей, серед яких небагато таких, що стосуються регіональних новин. Відвідування сайту є мізерним.
Поряд розташовані матеріали часопису газети «Промінь «Просвіти» з 2009 року http://pprosvita.at.ua/.
Перелічені сайти мають безкоштовний хостинг і через це вади внаслідок неконтрольованої нав’язливої російськомовної реклами.
Задовільним можна вважати сайт Івано-Франківського ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка http://uaprosvita.if.ua/, яка лічить своє створення від 1877 року. Подано архів газети «Галицька Просвіта» з 2010 р. Про те, що просвітяни дбають про своє добре ім’я, свідчить наявність і плану проведення заходів ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка на січень 2013 р.
Дуже скромно після цього виглядає сайт Чернівецької «Просвіти» http://prosvita-news.cv.ua/ з мізерним наповненням і останнім записом від 13 квітня 2012 р.
Сайт Полтавської ОО ВУТ «Просвіта» http://www.prosvita.poltava.ua/ зроблено на базі WordPress, має нечасте, але регулярне поновлення та приділяє увагу регіональним подіям.
«Просвіта» Херсонщини має ресурс http://prosvilib.at.ua/, який прикро відправляє відвідувача через рекламу на російський сайт афоризмів. Коли вже так просвітяни полюбляють образне і влучне слово, то можна було б обрати найбільший ресурс українських афоризмів http://aphorism.org.ua/, де міститься понад 56 тисяч одиниць висловів, приказок, літературних цитат та ін. Російськомовна реклама присутня ще в двох місцях. На сайті є бібліотека видань херсонської філії видавництва «Просвіта» з 1999 р., 15 матеріалів у розділі «Музика. Пісні», 351 фото в галереї. Розділ «Життя «Просвіти» має останній запис від 03.08.2010 р. Форум практично порожній. Незадовільно наповнений розділ «Каталог сайтів». Відвідуваність в межах 100 користувачів на добу.
Паралельно існує сайт «Бібліотечка «Просвіти» Херсонщини» http://prosvilib.ipsys.net/, де розміщено 74 книги.
Сайт київської «Просвіти» http://www.kyivprosvita.org.ua/ зроблено на WordPress, він має незначне наповнення. Цінним є наявність матеріалу професора Івана Ющука «Курс прискореного вивчення української мови. Курс ускоренного обучения украинскому языку». Електронна бібліотека порожня з натяком на наявність десь «понад 10 000 томів літератури українською мовою вітчизняних та зарубіжних авторів, обсягом 6 Гб».
На Вільному просвітянському порталі http://prosvitjanyn.org.ua/ тягне свого просвітницького «Інтернет-воза» голова ревізійної комісії ВМГО «Молода Просвіта» Анатолій Пікуль. Останній запис у розділі «Будні «Просвіти» — план діяльності ВУТ «Просвіта» на 2010 рік. За адресою http://prosvitjanyn.org.ua/forum знаходимо форум з більшістю дописів 2-4-річної давнини. Відносно недавньою є тема «Проблеми діяльності «Просвіти», яка має 36 переглядів і створена півтора місяця тому. «Чому сайт фактично не оновлюється? Чи це вже нікому не потрібно? Як і сама «Просвіта»?» — питає відвідувач. Жодної відповіді на голос волаючого в пустелі немає.
Сайт газети «Кримська світлиця» http://svitlytsia.crimea.ua містить величезну кількість інформації. Цей ресурс у каталогах описується як «Всеукраїнська громадсько-політична та літературна газета. Надзвичайний і Повноважний представник українства в Кримській українській автономії. Захист культурних, мовних та релігійних прав українців Криму». Як писав редактор газети Віктор Качула у вступному слові, «сайт «проріс» на ентузіазмі «світличан» та завдяки грантовій підтримці Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні і благодійній допомозі Наукового товариства ім. Шевченка в Америці, Фундації ім. Івана Багряного (м. Арлінгтон) та Комітету сприяння українській демократичній пресі з Детройта». Є рdf-архів газети з жовтня 2010 р. Ми хочемо оновити дизайн сайту, якому вже 10 років, але коштів поки що немає.
Сайт газети «Сіверщина» http://siver.com.ua/ зроблений на безкоштовній системі uCoz і є дуже наповненим ресурсом. Засновник газети — правління Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка. Щоправда, незважаючи на це, він має нижчі показники Яндекс тИЦ та Google PageRank порівняно з попереднім. Однією з причин може бути відсутність для пошукових систем опису сайту та ключових слів. Частково цю відсутність компенсує наявність «хмаринки» тегів. На «віртуальній» Чернігівщині життя просто кипить! І як результат — до 1000 відвідувачів щодоби. Також подано історію сіл і міст, опис видатних діячів Чернігово-Сіверщини, є блоги. Зручно було б, якби ця інформація, розташована в розділі «Форум», відкривалась в новому вікні. Користувачам запропоновані on-line-розваги, щоправда, російськомовні.
Як і «Кримська світлиця», «Сіверщина» присутня в соціальній мережі Facebook. Сайт має багато друзів – культурних закладів, політиків, благодійних фондів.
Офіційний сайт ВУТ «Просвіта» має адресу в Мережі http://prosvitanews.org.ua/. З перших секунд розчаровує безлад у навігації: при переході з пунктів меню воно зникає, і навігація по сайту ускладнюється. Починаючи з п. 3 меню «Історія Просвіти», посилання є неправильними, і щоб потрапити на необхідну сторінку, треба бути особливо уважним. Так, посилання на всеукраїнський культурологічний тижневик «Слово Просвіти» веде на число газети «Народний лікар України». А зазначений в меню «Іван Ющук» веде на російськомовний сайт новин.
Стежка до газети «Галицька Просвіта» веде в глухий кут до жовтневого числа 2012 р. замість спрямування до архіву всіх газет на адресу http://uaprosvita.if.ua/galprosvita/arkhiv-vydannia.html.
У розділі «Просвітянська періодика» відсутнє посилання на сайт газети «Кримська світлиця» http://svitlytsia.crimea.ua , хоча ВУТ «Просвіта» є засновником газети. Щось завадило столичному керівництву засвідчити солідарність і підтримку й привітати із 20-річчям, яке було в грудні, наш часопис, який і так діє далеко не в тепличних умовах і в досить недружньому оточенні.
Так само в Києві не помічена просвітницька діяльність сайту «Українське життя в Севастополі» http: //ukrlife.org, що містить інформацію про українські організації міста і має розгалуження в 25 сайтів. Особливу цінність являє собою розділ «Бібліотека ім. Марії Фішер-Слиж» http://ukrlife.org/main/library.html, де розміщені непересічні тексти, які є загальнонаціональною цінністю і поширення яких є необхідною справою.
Унікальною є ініціатива створення першого українськомовного дитячого ресурсу «Весела Абетка» http://abetka.ukrlife.org. Він містить величезну кількість абеток, казок, притч, віршів, пізнавальних текстів у розділі «Читанка», приказок, усмішок, загадок, ігор, скоромовок, лічилок для дбайливих батьків, педагогів, мовознавців. З вдячними відгуками відвідувачів можна ознайомитись у гостьовій книзі.
Сайти порталу «Українське життя в Севастополі», що містять інформаційну, просвітницьку, історичну, культурну та освітницьку інформацію, відвідують щодоби від 10 до 14 тисяч користувачів, що просто неспівмірно з традиційними просвітянськими ресурсами.
На сайті тижневика «Слово Просвіти» http://slovoprosvity.org/ також відсутнє таке посилання. Зате є стежка на «Народный блоггер» http://blogger.com.ua/.
Газета пропонує для передплатників заохочувальний бонус: «Якщо Ви надішлете до редакції копію квитанції на піврічну чи річну передплату тижневика, то отримаєте в подарунок одну з книжечок «Бібліотеки «Слова Просвіти» (поштові витрати за рахунок редакції)». Цінним є наявність рdf-архіву газети з 1995 року.
Зрозуміло, що існує ще чимало ресурсів Мережі просвітянської тематики, які робляться ентузіастами і патріотами, але завданням огляду є показ загальної тенденції розвитку цих сайтів.

Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ,
засновник порталу «Українське життя в Севастополі»

***

19 cічня 2013 р. на традиційних українських вечорницях громаду в Українському культурно-інформаційному центрі вітали піснями переважно російського репертуару. Танцювали, зокрема, під пісню Вєрки Сердючки «Новый год», «Ой мороз, мороз, не морозь меня». Як з’ясувалося, складало сценарій, російські хори і ансамблі запрошувало до виступів… керівництво Севастопольського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

“Кримська Свiтлиця” > #4 за 25.01.2013

http://svitlytsia.crimea.ua/index.php?section=article&artID=11314