Різдвяний концерт Хореї Козацької, 08.01.13.

08.01.13, 19:00, Національна філармонія України Колонний зал імені М.В.Лисенка

Ласкаве панство, шановні добродії!
Христос рождається- Славіте Його!

Першим разом, луччим часом радо запрошуємо Ваші Милості на святковий Різдвяний концерт Хореї Козацької.

Ви, милостиві пани-добродії, поринете в світ староденного і вічного Різдва Христового та в світ святкування його в нашій любій Отчизні-Русі-Україні. І провідниками у цьому світі нам будуть щире серце та пісня. Та пісня поведе нас горами й долами, степами й байраками, полями й лісами, князівськими замками й шляхетськими дворами, митрополичими палатами й козацькими паланками нашої землі в якій, як і колись так і нині всі купно згола і кожен зосібна, на всі голоси славлять народження Спасителя Світу.

В програмі « Радість нам ся з’являє » ви почуєте старосвітські співи на Різдво Христове різних жанрів. Серед них і пісні, що лунали під час святошних літургій- співи, стихирі, ірмоси, кондаки, а також твори пара літургійні – пісні, коляди, канти, кантички та псальми, мотети та духовні партесні концерти, які хоч і не входять до Служби Божої однак співані по церквах, на святошних урочистих зібраннях та по всіх усюдах вірними християнами Києво-Галицької традиції ХУІІ-ХУІІІ ст.

Пісні та пісноспіви ці здебільшого невідомих авторів, але в нашій програмі будуть пісні на слова і Дроздовського, Сковороди, Довговича та Вольського. Ви почуєте теж стару русинсько- українську мову та святкові Орації, як поетичні так і прозові виголошені нею ж . Почуєте високу богословську думку та високий риторський хист Транквіліона Ставровецького з Чернігова та Величковського з Полтави,- авторів тих орацій.

Тож і другим разом луччим часом запрошуємо Вас Ваші милості ласкаве панство на Різдвяний концерт Хореї Козацької «Радість нам ся з’являє». На ньому ви теж почуєте звучання візантійської лютні- пандори, ренесансової лютні, уду, кобзи, старосвітської бандури, бадури Остапа Вересая- козацької лютні, фіделя, скрипки, віолончелі- басолі, колісної ліри, джаламая, лізарду, корнету, блокфлейти барабанів, бубнів та тимпанів.

Будете замиловані шляхетним одягом тих часів та вишуканими обличчями панночок, білоглових молодиць та рицарства. Побачите живий київський вертеп від Ludi Theatrales Sacri мистецького об’єднання «Золота корогва». Майстер клас давнього українського танцю від проекту «Baletto Ruteno»(Хорея Козацька та театр старовинного танцю «Алентрада») та показовий виступ рицарів козаків- шермувальників з «Марсової Академії»- київської лицарської школи імені Михайла Вишневецького. Спробуєте святкове печиво від Білогородської пекарні Марти Думнич. Et cetera.

Отож третім разом луччим часом і всі три рази разом щиро запрошуємо Вас, Ваші милості шановні добродії, на Різдвяний концерт Хореї Козацької «Радість нам ся з’явлає» та святковий шляхетський соймик-собор.

Приходьте і будьте цей вечір разом з нами овіяні духом древньорусинського, староукраїнського, давньокиївського і вічного Різдва Христового.

Тарас Компаніченко, кобзар, лідер гурту старовинної музики «Хорея Козацька», Заслужений артист України.

Подія на сайті Національної філармонії:
http://filarmonia.com.ua/ua.afisha?pos=10

Розпорядок роботи квиткової каси:
10.00-19.00, перерва 14.00-15.00

Подія у Фейсбуці – ТУТ