Бульдозер криворізької влади поставив себе вище Верховної Ради України, змівши газетні кіоски й створивши монополіста

Як повідомив 6 лютого генеральний  директор ТОВ «Преса-М» Олег МАКАРЕНКО (а це підприємство входить до видавничого дому «Картель»),  вже знесені на базі рішення сесії Криворізької міської ради від 28 грудня 2012 року всі його 42 газетні  кіоски  в Кривому Розі. Такі дії   суперечать як вимогам  постанови Верховної Ради України «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси»  від 15.04.2009 року (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/901-vi ), так і рішенню з цього питання (в січні 2013 року) Комітету Верховної Ради України з питань захисту свободи слова та інформації, на якому Олег МАКАРЕНКО розповів про те, як діяла місцева влада в Кривому Розі. Наприкінці січня керівник підприємства виступив у офісі Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА перед активістами громадських організацій і незалежних профспілок, які його повністю підтримали. Більше того, з ініціативи голови Криворізького міського правозахисного товариства Миколи КОРОБКА, що проводив цю зустріч, вирішено розробити й направити в різні інстанції заяви від громадськості з цього приводу.

А 1 лютого, в п’ятницю,  звільнені в результаті «зачистки» кіосків розповсюджувачі преси (це більше сотні людей) пішли шукати правди до приміщення Криворізької міської ради (на чолі з  виконавчим директором ТОВ «Преса-М» Світланою КОВАЛЕВСЬКОЮ) за підтримки місцевих «свободівців» на чолі з керівником організації Юрієм НАСТУСЕНКОМ, активістами організації «Ліга підприємців Кривбасу» Володимиром ФОМІЦЬКИМ та інших. І коли до протестантів ніхто не вийшов, вони проникли у вестибюль приміщення. Але дорогу на другий поверх перекрили правоохоронці, які на кілька годин заблокували людей тут же,  у вестибюлі). Навіть журналістам із посвідченнями в руках було  важко дістатися всередину і ще важче – вийти з тієї будови. (http://pprosvita.at.ua/news/chi_zakhistit_verkhovna_rada_ukrajini_krivorizkikh_kioskeriv_shho_rozpovsjudzhujut_presu_miska_vlada_na_nikh_poki_shho_ne_zvazhae/2013-02-05-934 ).

Такі дії поки що залишилися безрезультатними. Але вже складено щонайменше один документ (це постанова від зібрання місцевих громадських організацій, і нині дозбираються підписи), який буде направлено голові Антимонопольного комітету України. В тій постанові, зокрема, йдеться про те, що в діях керівництва криворізької міської влади  вбачаються ознаки того, що влада таким чином обмежує можливості доступу громадян до засобів масової інформації і створює на ниві розповсюдження преси в Кривому Розі  монополіста (це підприємство «Друкъ»). Громадські організації просять вжити заходів, оскільки вбачають у діях влади ознаки порушення Закону України «Про обмеження монополізму та недобросовісної конкуренції».

Важливо зазначити, що заплановане на 5 лютого засідання Комітету з питань захисту свободи слова та інформації із розглядом питання про знесення газетних кіосків у Кривому Розі не відбулося й перенесене орієнтовно на 20 лютого. І при цьому – ще про одне. Так активно місцева влада почала зачищати інформаційний простір у Кривому Розі одразу після того, як Олександр ВІЛКУЛ (виходець з Кривого Рогу) був призначений віце-прем’єром  в уряд Миколи АЗАРОВА. І при цьому також не менш важливо зазначити, що міський голова Юрій ВІЛКУЛ – рідний  батько вище названого високопоставленого урядовця.

Сергій ЗІНЧЕНКО, редактор газети «Промінь Просвіти», м. Кривий Ріг

На світлинах: Олег МАКАРЕНКО на тому місці, де стояв ще зо два дні тому його кіоск на вулиці ЯНОВА, що в Центрально-міському районі Кривого Рогу; тут був кіоск.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair