Дії влади щодо дотримання прав людини в Україні у 2012 році можна охарактеризувати як «ложка меду в бочці дьогтю»

Як передає кореспондент «Коментарів», про це, представляючи доповідь правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2012», заявив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

За словами правозахисника, у 2012 році влада України вирішила задовольнити вимоги європейських інституцій щодо прав людини там, «де це не заважатиме її інтересам».

«Загалом же, попри низку позитивних тенденцій, у питанні прав людини ситуація в Україні в 2012 році погіршилася», – заявив Захаров.

Серед позитивних моментів правозахисник назвав ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу, який, незважаючи на суттєві недоліки, виявився значно кращим, ніж очікувалося, а також низку інших законів.

Також до позитивних моментів правозахисники віднесли призначення «нового енергійного і молодого» омбудсмена та реалізацію програми безоплатної правової допомоги населенню.

«Але все це ложка меду в бочці дьогтю», – заявив Захаров, додавши, що за звітний рік у країні «значно погіршилася ситуація з правами людини на свободу мирних зібрань, зі свободою слова, совісті і головне – з реалізацією населенням економічних та соціальних прав».

«Всі реформи влади – податкова, пенсійна, медична, адміністративна і тощо – а також багато поточних дій держави спрямовані на зменшення дефіциту бюджету за рахунок коштів населення й ігнорують права людини», – зазначив він.

Зокрема, він зазначив, що пенсійна реформа не збільшила пенсійні виплати і не ліквідувала спецпенсії. Медична реформа, за словами правозахисника, «спрямована і проти лікарів і проти пацієнтів». «Після її запровадження багато людей, не просто не можуть потрапити в медустанову, оскільки низка населених пунктів у сільській місцевості тепер розташована в сотні кілометрів від лікарні», – зазначив він.

Також Захаров зазначив, що яскравим прикладом законів, які порушують права людини, став скандальний «мовний» закон Ківалова-Колесніченка.

Крім того, він підкреслив, що за рік в Україні суттєво погіршилася ситуація із правами на безпечне навколишнє середовище.

Як повідомляли «Коментарі», наприкінці 2012 року Українська Гельсінська спілка з прав людини визначиланомінантів антипремії «Будяк року – 2012». Серед них: Президент Віктор Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник та інші чиновники.

Експерти Майдан Моніторингу написали розділ цього звіту, присвячений праву на мирні зібрання, який ми незабаром оприлюднимо

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair