Місцеві депутати мають голосувати особисто

ВГО “Рух добровольців “Простір свободи”” започаткував всеукраїнський проект “За персоналізацію голосувань у радах”. Його перша презентація пройшла у Тернополі 25 лютого 2013 року. Координатор проекту Святослав Грабовський ознайомив присутніх з позицією руху щодо цього питання.

На їх переконання вирішувати проблему можна двома шляхами.

По-перше, через внесення до Верховної Ради проекту змін до закону «Про місцеве самоврядування», який зобов’язав би всі ради зберігати і оприлюднювати поіменні підсумки всіх голосувань (окрім таємних).

По-друге, не чекаючи розгляду й прийняття згаданого законопроекту, домагатися змін до регламентів і практики діяльності місцевих рад.

Насамперед збираються добитися персоналізації голосувань в обласних радах і міських радах обласних центрів.

Присутні депутати Тернопільської обласної ради Степан Барна та Володимир Болещук, а також депутати Тернопільської міської ради Олег Вітвіцький і Тарас Юрик навели низку прикладів «піанізму» та «кнопкодавства» з досвіду своєї депутатської діяльності, висловили певні застереження щодо технічних можливостей електронних систем голосування і запевнили що всіляко підтримуватимуть проект і намагатимуться запровадити як норму на місцевому рівні. Не обійшлось і без звинувачування представників ВО «Свобода» у подвійній моралі. У Верховній Раді ВО «Свобода» відстоює особисте голосування і водночас на місцевому рівні масово займається «піанізмом».

Громадський експерт Володимир Ханас відзначив, що з 2007 року в різних форматах проводилися моніторинги діяльності депутатів різних рівнів. Тож є досвід і загальноукраїнських моніторингів, котрі проводив зокрема  ГО  Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» так і місцевих моніторингів таких, як Твій місцевий депутат». Він відзначив, що прийняття змін до законодавства не гарантує традицій його правозастосування. І навів приклади зі звітуванням депутатів, коли норма у законодавстві є, а депутати цю норму вперто ігнорують. Також він навів приклад, коли депутат обласної ради Ігор Вардинець публічно зізнався, що не виконує своїх безпосередніх депутатських обов’язків, більше того передає картку для голосування своїм побратимам. Характерно, що присутній на круглому столі керівник фракції УНП Володимир Болещук про цей випадок скромно промовчав.

Інший експерт Василь Ханас відзначив, що «Закон про поіменне голосування важливе, щоб депутати не зловживали своїм службовим становищем. З типовим прикладом він зустрівся  у Хмельницькій області коли 21 лютого 2013 року додатково до порядку денного, за рішенням депутатів було внесено питання про надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад Кам’янець-Подільського району цілісного майнового комплексу Заліської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. Оскільки рішення було додатковим, взнати про проект самого рішення із офіційного сайту неможливо, так само як і  про  рішення було прийнято,  і хто як голосував за позбавлення дітей з розумовою відсталістю школи. Про наслідки  цього рішення можна бачити на сайті Хмельницької обласної ради Спочатку там був   п.41 звучав «Про ліквідацію  Заліської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату та передачу її майнового комплексу». Але впродовж  доби його змінили на пункт № 42. «Про припинення діяльності Заліської спеціаль надіслано інформаційні запити. Із неофіційних джерел відомо, що в території закладу для дітей-інвалідів зацікавлений один із депутатів…»

Ну що ж, поживемо – побачимо…