Мирні зібрання у 2012 році: Дані Державної судової адміністрації України

Майдан-Моніторинг” отримав відповідь Державної судової адміністрації України на свій запит, надісланий у рамках щорічного дослідження свободи мирних зібрань в Україні.

Для довідки:

Стаття 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за “Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”.

Стаття 340 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за “Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій”.

Раніше Міністерство внутрішніх справ України на наш запит про кількість складених співробітниками міліції у минулому році протоколів за порушення ст.185-1 КУпАП повідомило цифру 124.  Тож виходить, що з цих 124-х випадків 70 разів суди виносили рішення про покарання, а у 54-х – рішення приймалися на користь учасників мирних зібрань.

Слід зазначити, що ДСАУ не надала поки що офіційної інформації про кількість судових рішень про задоволення позовів щодо обмеження реалізації права на мирні зібрання. Ми перепитаємо.