Національний екоцентр України: “Обвал даху на ЧАЕС – сигнал про небезпеку”

У Національному екологічному центрі України занепокоєні станом конструкцій на ЧАЕС. Тим часом, після обвалу даху машинного залу французькі фірми евакуювали своїх працівників з Чорнобиля.

Французькі конструкторські компанії Vinci та Bouygues, які беруть участь у спорудженні нового саркофагу, евакуювали з Чорнобиля 80 своїх працівників, повідомило в середу, 13 лютого, інформаційне агентство AFP. Перед тим на Чорнобильській АЕС обвалилися понад півтисячі квадратних метрів даху машинного залу блоку №4.

Як заявили у розмові з Deutsche Welle в Національному екологічному центрі України, цей інцидент свідчить про “катастрофічну ситуацію”, що склалася на станції. “Взагалі конструкції мали б витримувати навіть землетруси, а не падати під вагою снігу”, – зауважив експерт Національного екоцентру Артур Денисенко. Він застерігає, що якби впали конструкції об’єкту “Укриття”, то наслідки могли б бути зовсім іншими.

У Державній інспекції ядерного регулювання України – структурі, яка відповідає за забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, – на запит DW уточнили, що сталося часткове пошкодження стінових панелей та частини легкої покрівлі машинного залу біля об‘єкту “Укриття”. Площа руйнування – близько 600 квадратних метрів. Покрівля була споруджена вже після зведення саркофагу.

Дах на Чорнобильській АЕС обвалився під снігом
Дах на Чорнобильській АЕС обвалився, як припускають, під снігом

Помічник голови Держатомрегулювання Тарас Козулько каже, що змін радіаційної обстановки на промисловому майданчику ЧАЕС та в зоні відчуження немає. Радіаційний фон біля пошкоджених будівельних конструкцій не змінився. Водночас у Держатомрегулювання визнають, що “трапилась аномальна подія”, однак ЧАЕС тепер має провести розслідування інциденту.

Артур Денисенко звертає увагу, що металеві конструкції саркофагу теж в аварійному стані. “Під загрозою падіння була навіть вентиляційна труба. Держава хоче розвивати атомну енергетику, але не хоче вирішувати проблем, які та породжує, і ЧАЕС – одна з них. Це може призвести до катастрофічних наслідків”, – застерігає еколог. Він піддав критиці і те, що торік станції за борги навіть вимикали електроенергію.

Представник екоцентру звернув увагу на таку символічну подію: за день до аварії в Славутичі відбулись громадські слухання про виведення енергоблоків ЧАЕС 1-3 з експлуатації. “Згідно з планом, станцію виводитимуть з експлуатації щонайраніше до 2064 року”, – сказав Денисенко. Він нарікає, що держава не зацікавлена в якнайшвидшому вирішенні проблем Чорнобиля.