Texty.org.ua: Битва з кнопкодавами

Третій день триває протистояння в сесійній залі Верховної Ради. Три опозиційні фракції днями і ночами блокують трибуну, вимагаючи персонального голосування народних депутатів та введення сенсорсорної кнопки для цього. Регіонали однак здаватися не збираються: вони проводять наради, думаючи, якби розблокувати трибуну по-тихому. Поки що, як сказав лідер «свободівців» Олег Тягнибок, вони з опозиціонерами тільки «домовились домовлятися».

Українці ж з захопленням спостерігають за перипетіями в Раді, тішаться плакатами, якими опозиціонери завішали сесійну залу, та гадають, чим усе це закінчиться.
Щодо веселощів, то три дні депутатського протистояння подарували їх чимало. Зокрема, опозиціонери примудрилися «одягнути» головному «диригенту» кнопкодавства депутатів від ПР Михайлові Чечетову червоного светра з написом «Голосуй особисто!» До речі, Чечетов светра таки взяв.

А лідер фракції ПР Олександр Єфремов пригрозив опозиціонерам застосуванням сили. Він готовий побитися навіть з лідером «ударівців» Віталієм Кличком, якщо доведеться. «Я не думаю, що найкращий метод – це влаштовувати бійню з чемпіоном світу з боксу в сесійній залі. Ми, звісно, можемо на це піти, але це крайній варіант. Думаю, що ця картинка буде цікава багатьом засобам масової інформації», – сказав Єфремов.

Ще одна парламентська фракція – комуністи, які зазвичай пристають на ініціативи влади, в успіх опозиції не вірять. “Ну, заблокуєте ви парламент, кого ви цим налякаєте? Янукович прекрасно керує в ручному режимі і урядом, і країною!”, – сказав комуніст Олександр Голуб в ефірі ICTV.
А замість введення пропонованої опозиціонерами сенсорної кнопки, запропонував впровадити для депутатів голосування «п’ятою точкою». “Якщо так підходити, то треба якусь нову технологію вводити – по вазі, по п’ятій точці визначати. Ось сів депутат на своє місце – система запрацювала”, – заявив Голуб.

Що ж, усім залишається тільки гадати, чим закінчиться ця битва проти «кнопкодавів». Хочеться сподіватися, що депутати врешті-решт таки домовляться виконувати вимогу закону – голосувати особисто.

Кампанія за особисте голосування це ще один вражаючий приклад громадського активізму. Вона стартувала декілька років тому із сайту Майдан, потім її підхопив і розвинув рух “Чесно”. До того поки громадські активісти не звернули увагу на це явне порушення Конституції чужими картками спокійно голосували і влада і опозиція. Завдяки старанням активістів і медіа особистим голосуванням перейнялося більшість виборців, відповідно заворушилися і опозиціонери.

Фото і демотиватори тут http://texty.org.ua/pg/news/movchun/read/43159/Bytva_z_knopkodavamy_FOTO_DeMOTYVATORY

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair