«Уряд у МС, Україну у ЄС!», «Ні-візовим бар’єрам!» –

«Не відмовляйте громадянам України в перспективі Євроінтеграції незалежно від дій уряду!»

«Уряд у МС, Україну у ЄС!», «Ні-візовим бар’єрам!» – під такими гаслами пройшов пікет, який був організований у Києві активістами Руху «Ми – європейці» 7 лютого 2013.

Представники Руху вручили комісару ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефану Фюле звернення до керівництва Євросоюзу.

Наводимо текст звернення:

Єврокомісару з питань політики розширення

та європейської політики сусідства

Штефану Фюле

 

 

Київ, 7 лютого, 2013

 

 

Шановний Єврокомісар Фюле,

 

Ми, члени руху «Ми-європейці» хотіли б скористатися цією нагодою, щоб подякувати Вам за Ваш постійний інтерес та підтримку нашої країни.

 

Ми запевняємо Вас, що мільйони українців поділяють Ваше бачення довготривалих стосунків між Україною та ЄС, що ґрунтуються на повазі до спільних європейських  цінностей. Ми також поділяємо Вашу позицію стосовно важливості демократичних процедур, неприйнятності вибіркового правосуддя, та необхідності глибинних економічних перетворень.

 

Ми визнаємо, що поточна українська влада не  сповідує європейські цінності у своїй діяльності,  так само як і суттєва частка українського суспільства. Це є об‘єктивним наслідком останніх 300 років історичного розвитку України, протягом яких вона була переважно відірвана від європейської цивілізації.

 

Тим не менше, кількість українців, які вважають свою країну невід‘ємною частиною європейської цивілізації, поділяють спільні європейські цінності, такі як повага до прав людини та людської гідності, верховенство права, прозорий та позбавлений корупції уряд, економічна та політична свобода, постійно зростає. На жаль, розмір та організованість цієї соціальної групи поки що є недостатніми для того, щоб спричинити справжні зміни в країні.

 

Ми вважаємо, що відкриття кордонів ЄС для більшої кількості звичайних українців (а не чиновників, які гальмують наш прогрес на шляху євроінтеграції) дозволить більшій кількості людей побачити на власні очі, відчути на собі, що таке Європа,  досягти розуміння європейських цінностей та європейського способу життя через найбільш ефективну взаємодію – дипломатію «від людини до людини.»

 

Ми також вважаємо, що Україна зараз знаходиться на дуже важливому  етапі своєї історії:  в умовах агресивного підштовхування України до вступу в Євроазійський Союз, в умовах культивування в українцях європесимізму, відмова від підписання Угоди про Асоціацію може надовго закрити для України відповідне «вікно можливостей», позбавити нинішнє покоління українців дороговказу, що веде їх до Європи. 

 

Тому ми звертаємося до Вас та всієї європейської спільноти з переконливим проханням:

  • Не робіть висновків щодо європерспектив України, виходячи лише з Вашого спілкування з представниками української влади;
  • Не припиняйте діалогу з Україною, більше того, розширте коло своїх співрозмовників та залучайте більш широкі кола українців, зокрема молодь та громадянське суспільство;
  • Лібералізуйте та скасуйте візовий режим між Україною та країнами ЄС для звичайних українських громадян:
  • Підпишіть Угоду про Асоціацію, тому що вона відображає прагнення більшості українського народу бути невід’ємною частиною єдиної європейської родини.

 

Більше інформації про подію і Рух «Ми-європейці» у Дмитра Крикуна, одного з координаторів Руху, телефон 050 3571033

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair