В Харкові зганяють вчителів на мітинг проти Тимошенко.

Зганяти бюджетників на мітинги в Харкові стало вже традицією. Найбільше примусу піддаються лікарі і вчителі. На школи районо видає рознарядку, скільки кожна школа має прислати “мітінгуючих”. На сьогодняшній мітинг – по 5 людей. Однак, як повідомляє сайт Главное сьогодні нікого протестувати проти Тимошенко не вийшло. Минулого разу це були співроібники комуналки. Можливо, виганяти вчителів передумали в зв’язку з тим, що було відомо про перенесення судового засідання.

Як повідмоляють харків’яни, далеко не всі директори шкіл піддаються на примус. Експерти Майдан-Моніторингу вважають, що “згоняємость” напряму залежить від того, чи є за що покарати самих директорів. У відповідь на лояльність до політичних “прохань” районо (так, це формулюється як “прохання”, а не наказ) перевірки не помічать в школах таких порушень як здача в платну оренду шкільних приміщень, зловживань бюджетними коштами, тощо…

 

І от тут дуже вчасно в нас сьогодні відбудеться дотична дикусія

Права людини в школі та громадський рух “За якісну освіту”

у вівторок 12 лютого, ми пропонуємо вам цікаве продовження обговорення проблем в освіті.

Освіта в галузі прав людини – багатостороннє та багаторівневе завдання. В деяких напрямках уже є певні результати, отримані у співпраці з творчими об’єднаннями педагогів та неурядовими організаціями. Але ефективність і подальше поширення цих досягнень суттєво гальмуються відставанням в одному дуже важливому аспекті. Про цей гальмуючий фактор давно всі знають і багато говорять, але майже виключно в непублічному спілкуванні…

Це – безправне становище та низький соціальний статус шкільного вчителя; невиправдана, надмірна залежність учителя від органів управління, які зловживають своєю владою; нерозвиненість в педагогічному співтоваристві форм самоорганізації та механізмів захисту своїх прав. Таке положення фатально позначається не тільки на освіті в галузі прав людини, але й на освіті взагалі, а також призводить до стагнації всієї української системи освіти.

Я вважаю, що подібно до того, як свобода і права журналістів є справою не лише самих журналістів, але і всього громадянського суспільства, – так і права вчителя повинні отримати пріоритетну увагу і захист з боку громадянського суспільства. Адже якість шкільної освіти та дієвість громадянського виховання – життєво важливі для всього суспільства!

Читати більше статтю Володимира Каплуна, який і відкриє дискусію http://www.khpg.org/index.php?id=1359036509

В дискусії візьмуть участь харківські освітяни-іноватори, правозахисники та громадські діячі Харкова. Ми забезпечимо онлайн трансляцію і можливість зацікавленим з інших міст долучитися до дискусії через коментарі в фейсбуці або ютьюбі.

Харків’яни можуть прийти в в Незалежний культурний центр INDIE: Харків, вул. Чернишевська, 4/6, (другий будинок від площі Поезії, зайти у двір і праворуч).

А для всіх інших – трансляція відбуватиметься за адресою http://www.youtube.com/user/ukrainianreport/

Ми запрошуємо віх бажаючих взяти участь через коментарі на сторінках події в соцмережах. Як вам зручніше
тут
https://plus.google.com/u/0/events/c713gh88aboun38frtlldrhu7uo
або
https://www.facebook.com/events/478159155580389
Організатори: Харківська Правозахисна Група і Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair