Влада імітує боротьбу з дискримінацією задля лібералізації візового режиму з ЄС

Громадські організації наполягають на включенні їх до роботи над антидискримінаційним законодавством. Задля лібералізації візового режиму з Європейським Союзом влада створює фіктивне законодавство у протидії дискримінації – заявляють українські правозахисники.

В ЄС не зарахували прийняття в Україні закону про протидію дискримінації.

На критику ЄС влада зважила і вирішила внести зміни до закону, але… знову по-своєму.

19 лютого у Верховній Раді було зареєстровано пакет змін до законодавства щодо боротьби з дискримінацією.

Правозахисники кажуть, що їхні пропозиції у законопроекті не враховані.

«Проект не потребує громадського обговорення», – вердикт пояснювальної записки до законопроекту про внесення змін до законодавства проти дискримінації.

Активісти наполягають на своїй участі, без якої законопроект приймуть нашвидкуруч і ситуація залишиться без змін.

«Законопроект, направлений на вдосконалення антидискримінаційного законодавства, повинен розроблятися із врахуванням позиції громадянського суспільства, адже він стосується захисту прав людини», – йдеться у заяві організаторів акції.

25 лютого, в день саміту Україна-ЄС, правозахисники влаштували театралізовану акцію під комітетом Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Ірина Федорович, співкоординаторка Коаліції з протидії дискримінації, перевдягнута у мантію судді. Її обступають жертви дискримінації і вимагають справедливості. Та суддя безсила їм допомогти і радить звертатися до законодавців, бо чинний закон їм не допоможе. Обурені люди шматують свої позови до суду і кидають під ноги…

Активіст-анонім представляє організацію “Інсайт”, яка працює з ЛГБТ. Він каже, що поява якісного і всеохопного закону – перше, що має зробити держава на шляху до боротьби з дискримінацією. Відомо, що в змісті чинного закону, не включено дискримінацію за сексуальною орієнтацією.

По завершенні перформансу активісти передали депутатам своє звернення з ідеями, як поліпшити закон про протидію дискримінації, і запропонували створити робочу групу з експертів правозахисних організацій.

«Міністерство юстиції вперто не враховує дуже фахові і обґрунтовані пропозиції громадянського суспільства… Хочемо привернути увагу, що йдеться не так про лібералізацію візового режиму з ЄС, як про захист уразливих груп.

Закон дуже слабкий! Його треба міняти чи якось вдосконалювати. Але знову-таки не взяли до уваги ті пропозиції, що надала Коаліція з протидії дискримінації. А там була проведена велика робота, вивчено європейську практику.

Політичної волі немає!.. І незважаючи на декларативні заяви про співпрацю з громадянським суспільством, нема бажання використати його експертний потенціал», – сказала у коментарі Громадському Простору Наталя Беліцер, експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика.

Читайте також:

Закон проти дискримінації прийняли в догоду ЄС, і ситуації він суттєво не змінить (коментарі правозахисників)

Джерело : Громадський Простір

Автор : Ірина Салій