Як читати газети – привиди або за що подали в суд на «Сегодня»?

ПРЕС-РЕЛІЗ

 Як читати газети – привиди або за що подали в суд на «Сегодня»?

У четвер, 21 лютого, в рамках відзначення Міжнародного дня захисту рідної мови, під стінами Подільського районного суду м. Києва відбулась громадська акція «Хочемо читати пресу українською!».

Учасники дійства пропонували перехожим придбати україномовні версії відомих російськомовних видань, які, згідно з державною ліцензією, мали б видаватися не лише російською, але й українською мовами. На захист своїх законних прав громадські діячі звернувся з відповідним позовом на газету «Сегодня» та «Комсомольская Правда в Украине»» до суду. Позивачі зазначають: «Ці видання стали першими, але не останніми зі списку тих, котрих будемо намагатись повернути до букви закону. Показово, що одне з видань зареєстровано в Україні, а інше з іноземною пропискою, проте ігнорують законодавство вони абсолютно однаково».

В такий спосіб активісти прагнули привернути увагу громадськості до порушень прав українських споживачів для яких рідною мовою є українська.

Позаяк власники видань не дотримуються умов ліцензування і друкують лише російськомовні наклади – перехожі мали змогу отримати газети з порожніми шпальтами. Організатори заходу переконують, що закон зневажають редактори далеко не одного видання – для унаочнення під судом було встановлено цілу «розкладку» з газетами-привидами.

«Нам, україномовним споживачам, пропонують купувати видання, які існують де-юре, однак яких немає де-факто. Формально все по закону, однак насправді коїться беззаконня. Саме тому ми вирішили передати суддям примірник Конституції з порожніми сторінками, аби слуги закону спробували увійти в наше становище – користуватися тим, чого насправді немає», – коментує позивач Олексій Кляшторний.