Єврокомісія відреагувала на ультиматум Медведєва щодо ГТС України

Заявлена Дмитром Медведєвим умова для створення консорціуму щодо української ГТС – вихід з Енергетичного співтовариства – поставить під загрозу суверенні інтереси країни в енергетичній безпеці.

Це випливає з коментаря Європейської комісії, передає “Інтерфакс-Україна”.

“ЄС незмінно вірить, що це в суверенних інтересах України, щоб будь-яка угода відповідала зобов’язанням, які Україна взяла в рамках Енергетичного співтовариства”, – стверджують в ЄК.

При цьому в коментарі зазначається, що членство України в ЕС є інструментом співпраці для того, щоб “продовжувати роботу в напрямку економічної життєдіяльності, конкурентоспроможності, прозорості, стабільності та інтегрованого енергетичного ринку, що був би привабливий для необхідних інвестицій”.

“Це також дозволяє захистити українську енергетичну безпеку від наслідків антиконкурентного енергетичного ринку, який залежить від одного головного зовнішнього постачальника, і робота по реверсним поставкам газу з ЄС в Україну є цьому яскравим прикладом”, – пояснює свою позицію Єврокомісія.

У зв’язку з цим ЄК знову заявила про готовність “допомогти Україні порадою, щоб запобігти небажаних наслідків будь-яких угод, які вона хоче укласти”.

“Договір про Енергетичне співтовариство є невід’ємною частиною всеохоплюючих відносин Україна-ЄС, і ми очікуємо, що Україна повністю буде відповідати цим правилам”, – підкреслюється в коментарі.

Як відомо, раніше російський прем’єр Дмитро Медведєв заявив, що Росія може приєднатися до консорціуму з управління української ГТС лише в обмін на вихід України з Енергетичного союзу.

За словами Медведєва, Кремль займеться цим питанням, якщо його інтереси в цьому проекті будуть серйозно захищені.

На початку лютого президент Янукович заявив, що Україна не задоволена співробітництвом з Енергетичним співтовариством.

Українська правда