Кузьмін хоче кримінальну відповідальність за “наклеп”

Перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін виступає за введення в Україні кримінальної відповідальності за дифамацію – “публічне поширення дійсних чи вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність чи ділову репутацію громаданина або організації, зганьблення у пресі з метою вплинути на виконання ними своїх обов’язків”.

Про це він пише у статті для газети “Закон і бізнес”.

“… Вважаю за доцільне запропонувати з метою практичного вирішення проблеми внесення статті про дифамацію до Кодексу про кримінальні проступки, прийняття якого, за словами Генерального прокурора Віктора Пшонки, очікується на початку 2014 року”, – наголосив Кузьмін.

Він відзначив, що прийшов до такого рішення “на підставі аналізу статей про дифамацію кримінальних кодексів європейських держав та огляду проблем функціонування правосуддя України”.

Кузьмін додав, що сам особисто зіткнувся з дифамацією під час розслідування ним справ проти екс-міністра МВС Юрія Луценка, екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

“В окрему площину юридичної дійсності цього методу тиску на суд можна віднести ефект Григорія Немирі, Сергія Власенка та Євгенії Ти­мошенко, яким шляхом дифамації під час міжнародних контактів удалося привернути увагу західних політиків та дискредитувати систему правосуддя України на міжнародному рівні”, – написав Кузьмін.

При цьому він відзначив, що “справу Тимошенко” також справедливо відносять до розряду міфів і домислів, якими ЄС живе донині”.

“Причому самі представники ЄС вникати в суть проблем нашої держави, об’єктивних розслідувань діянь, учинених п. Тимошенко, не бажають. На жаль, вони теж удаються до дифамації”, – додав Кузьмін.

Заступник генпрокурора відзначив, що заяви європейських дипломатів, які коментують справу Тимошенко, а також “штучні акції протесту під гаслом “Волю Юлі” – “це яскраві приклади незаконного тиску на суд та прокуратуру з метою вплинути на рішення суду в інтересах Тимошенко”.

На думку Кузьміна, такі дії треба зупиняти, а в майбутньому ввести за них кримінальну  ввести відповідальність.

18 вересня 2012 року Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини.

Ним вводилась кримінальна відповідальність, зокрема ув’язнення до 3 років та великі штрафи за наклеп.

Автором законопроекту був “регіонал” Віталій Журавський. Пізніше після масових акцій протесту журналістів, Журавський вніс до парламенту постанову про скасування голосування в першому читанні за законопроект про наклеп 18 вересня.

2 жовтня депутати підтримали постанову про скасування голосування за законопроект про “наклеп”.

Українська Правда