Російський Кіпр

Останнім часом мас-медіа приділяють багато уваги фінансовим труднощам на Кіпрі. У цьому контексті цікавою виявляється гра Росії. Міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс відвідав Москву, де обговорював умови надання фінансової допомоги з боку РФ. Раніше Москва вже позичила Кіпру 2,5 мільярда євро.

Як занємо з історії, Російська імперія прекрасно зуміє використати ситуацію в якій, хтось просить допомоги. Вона з великим бажанням завжди надавала допомогу братнім народам. Чим вона закінчувалася? Найкраще знають сусіди Росії.

І тим разом РФ готова допомогти в обмін на частки в банках і родовищах. Півтора року тому, американська компанія Noble Energy заявила про родовища природного газу, які знаходяться неподалік південного узбережжя острова. Крім цього, деякі політологи вважають, що Росія зацікавлена також розміщенням свого флоту на Кіпрі. В Сирії, де знаходиться пункт базування кораблів Військово-морського флоту РФ, триває громадянська війна.

Використовуючи кризу в Євросоюзі, купуючи політиків, вбиваючи опонентів, застосовуючи економічний шантаж щодо сусідів, Кремль послідовно розширює свій вплив в Європі.

Андрій Сидор