«Символічне насильство в містах сучасної України»

Інститут громадянського суспільства презентує результати досліджень, що проводились групою дослідників за проектом «Символічне насильство в містах сучасної України» з грудня 2012 р. до березня 2013 р. Певним поштовхом для обговорення цієї теми в українському експертному середовище стала появи серії ксенофобських написів та графіті у Криму, що, зокрема, були спрямовані проти кримських татар. Але, при підготовці проекту, було вирішено дослідити це соціальне явище на національному рівні, тому були обрані міста, що символізують усю Україну: Київ – столиця країни та 3 регіональні центри – Сімферополь/Акмесджіт, Львів та Харків.


Що таке символічне насильство:
– спосіб створення конфліктних ситуацій;
– слабкий сигнал про соціальну напругу, на який варто реагувати до появи сильніших сигналів;
– спосіб відносно безпечного зняття напруги, “випуску пари в свисток”?

Сімферополь/Акмесджіт, Київ, Львів, Харків. Ситуації в чотирьох містах мають спільні риси, але також мають відмінності. Від хаотичної забудови спільного простору міст до вуличного мистецтва; від самодіяльного дрібного хуліганства до серйозно організованих провокацій.

Ми презентуємо дані польових досліджень, які дозволяють краще зрозуміти ряд обурливих подій останнього часу. Зокрема, акти вандалізму проти мечетей в Сімферополі/Акмесджіті та конфлікт навколо Гостинного Двору в Києві. Яким чином можна зменшити ймовірність подібних ситуацій?

Прес-конференції за підсумками проекту буде проведено:

– в Симферополі/Акмесджіті, 15 березня у прес-центрі Qırım Haber Ajansi (вул. Петропавлівська 3, кім. 501), початок о 12.00. Відео із заходу буде розміщено на сторінці Інституту (www.csinstitution.livejournal.com), а також наYouTube та соціальних мережах того ж дня.

– в Києві, 19 березня у прес-центрі Укрінформ (вул. Б. Хмельницкого, 8/16), початок о 12.00. Прес-конференція транслюватиметься онлайн сайті агенції Укрінформ.

Більш детально про проект та результати досліджень можна дізнатися за контактами:

Інститут громадянського суспільства – 0652 484822, 0982856785, 0632938955,

E-mail: CSinstitution@gmail.com;

Віктор Пушкар – 0677246821; E-mail: pushkarua@gmail.com

В прес-конференціях беруть участь:

Рустем Аблятіф – керівник проекту, Голова Ради Інституту громадянського суспільства;

Віктор Пушкар – науковий керівник проекту, соціальний психолог;

в Києві до учасників приєднається Дмитро Потєхін – директор Групи європейської стратегії.

Проект здійснено за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”.

Організаційну підтримку надано Чорноморською Миротворчою Мережею (BSPN).