Заступник глави ЦВК застерігає від обрання президента в парламенті

 

Заступник голови ЦВК Андрій Магера застерігає політиків від спроби скасувати всенародні вибори президента.

“Відверто кажучи, я би застеріг політиків від спроби скасувати загальні вибори президента України”, – заявив він в інтерв’ю сайту “Юрліга“.

“Стаття 22 Конституції чітко передбачає, що при прийнятті нових або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту й обсягу існуючих прав і свобод, у тому числі існуючого обсягу виборчого права. Якщо передати таке право парламенту чи іншому органу, це означатиме лише одне – посягання на виборчі права громадян України”, – зазначив він.

Крім того, за словами Магери, чинний закон “Про вибори президента України” треба буде уважно переглянути на предмет його відповідності міжнародним стандартам.

“Беручи до уваги той момент, що в Україні, як правило, відбувається повторне голосування на виборах президента, процес формування виборчих комісій був би найбільш прийнятним за формулою 50 % на 50 %, щоб ні в кого не виникло сумнівів і нарікань на виборчий процес і відповідно визнання виборів як в Україні, так і за її межами”, – сказав він.

“Такими чином, слід звернути увагу на два моменти: главу держави повинен обирати народ, а підхід до формування виборчих комісій має бути “правильним”, – резюмував заступник голови ЦВК.

Українська Правда