5-11 квітня у Києві пройде «Тиждень іспанського кіно»

Українським глядачам покажуть 5 вибраних іспанських стрічок, відзначених на міжнародних кінофорумах.

Відкриє фестиваль номінант премії Гойя за найкращу чоловічу роль, стрічка «Міцний сон» Жауме Балагуеро. Фільм отримав 6 премій Ґауді та був номінований у 15 категоріях. Непримітний швейцар Цезар спокійно собі працює в барселонському маєтку. Утім, хлопець має один секрет: його єдине бажання в житті – зробити оточуючих людей нещасними. А коли він знайомиться з Кларою, найбільш життєрадісною жителькою, його хвороблива потреба переростає у справжню одержимість.

Одна з найцікавіших фантастичних стрічок минулого року – «Прибулець із космосу» Начо Вігалондо. Одного ранку Хуліо прокидається в розкішних апартаментах поряд із неймовірною дівчиною, з жахливим похміллям та провалом у пам’яті. Він навіть не пригадує, що робив минулого вечора. Але, хлопець одразу ж закохується у Джулію. Дівчина зі свого боку хоче, щоб Хуліо негайно пішов, проте у нього є привід залишитись ― місто щойно захопили прибульці.  Стрічку демонстрували на МКФ у Торонто, Сан-Себастьяні, Брюсселі та Остені.

Володар премії Гойя за найкращий фільм, режисуру та акторську гру  – «Немає спокою для нечестивих» Енріке Урбізу. Інспектор Сантос Трінідад забагато п’є і надто мало працює. Можливо, аби забути, що його, зразкового поліцейського, понизили у званні. Події розгортаються для нього не найкращим чином, і одного вечора він стає співучасником потрійного вбивства у клубі. Сантос прибирає всі сліди і починає переслідувати єдиного свідка трагедії. Поліція плете навколо екс-інспектора свої інтриги, але він починає власну гру: нарешті у Сантоса з’явився шанс звести рахунки.

Єдиний анімаційний фільм фестивалю – зворушливі «Зморщечки» Ігнасіо Феррераса, відомого іспанського аніматора, знаного за стрічкою «Ілюзіоніст» Сільвіана Шоме. Екранізація відомого коміксу Пако Роки, «Зморщечки» – анімаційний фільм про дружбу Еміліо та Мігеля, двох поважних дідусів, яких запроторили у притулок для літніх людей. Еміліо щойно приїхав, а його вже збираються поселити на останньому поверсі для безнадійно хворих. Старенькому допомагають його друзі по нещастю. І хоч їхнє життя підходить до завершення, для багатьох із них це лише початок.

Унікальний фільм від єдиної жінки в режисерській палітрі кінофестивалю – «Вони продають навіть дощ» Ісіар Больяін. Коста й Себастьян приїздять у Болівію знімати фільм про прибуття Колумба в Америку. Бюджет у них невеликий, але зйомки починаються досить легко. Аж ось ситуація ускладнюється ― місцеві жителі повстають проти приватизації питної води. Битва режисера за завершення свого фільму перетинається з битвою болівійців, яких позбавили прав ― їм заборонено збирати навіть дощову воду. Фільм – володар нагороди глядацьких симпатій на Берлінале, 13 разів номінувався на премію Гойя та був претендентом на Оскар від Іспанії. Режисерка ж фільму відмітилася роллю у фільмі «Земля і свобода» Кена Лоуча і отримала нагороду на Каннському МКФ у рамках Тижня критиків за фільм «Квіти з іншого світу».

Усі фільми фестивалю демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Відкриття відбудеться 5 квітня о 19:00 у кінотеатрі «Київ».

Окрім столиці, «Тиждень іспанського кіно» пройде у Львові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові та Вінниці.

МКФ “Молодість”