Глави церков представили Президенту Януковичу своє бачення розвитку державно-конфесійних відносин

ВРЦіРОКИЇВ – Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій прагне розбудовувати конструктивну співпрацю на партнерських засадах з органами державної влади задля того, щоб духовне і соціальне служіння віруючих було найбільш відчутним та ефективним для усього українського суспільства.

Про це зазначено у зверненні ВРЦіРО, переданому особисто Президенту України Віктору Януковичу під час його зустрічі з главами церков і релігійних організацій, яка сьогодні, 23 квітня 2013 року, проходить у президентській Адміністрації, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Релігійні діячі особливо зацікавлені охопити душпастирською опікою найбільш вразливі категорії громадян: дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування дітей, малозабезпечених родин і людей похилого віку, хворих і людей з особливими потребами, а також у сфері ресоціалізації ув’язнених осіб та реабілітації людей з різними формами залежності.

З цією метою, йдеться у зверненні, Рада Церков щоразу порушує перед керівництвом держави насущні питання державно-конфесійні відносини, вирішення яких є важливим як з огляду на наявні соціальні проблеми, так і в інтересах реалізації завдань держави в соціально-гуманітарній сфері.

ВРЦіРО

Цього разу глави та представники конфесій представили до уваги Президента України оновлений Перелік актуальних питань державно-конфесійних відносин в Україні. Він містить пропозиції першочергового і стратегічного характеру у сферах: 1) захисту та утвердження суспільної моралі, 2) подальшого розвитку державно-конфесійних відносин та 3) вдосконалення законодавства про свободу совісті та релігійні організації.

“На наше переконання, ці питання мають бути покладені в основу подальшого розвитку державно-конфесійного діалогу з метою їх ґрунтовного опрацювання та найскорішого розв’язання”, – наголошує ВРЦіРО.

Глави конфесій вважають, що “для кращого опрацювання зазначених питань доцільним буде створити постійний механізм взаємодії між Адміністрацією Президента України та Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, зокрема у форматі постійно діючого консультативно-дорадчого органу”.

Нагадаємо, останнього разу Перелік актуальних питань державно-конфесійних відносин в Україні був переданий Президенту України 21 березня 2012 року під час зустрічі Віктора Януковича з членами ВРЦіРО.

Довідка ІРС. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій є міжконфесійним консультативно-дорадчим органом, утвореним у 1996 році. До її складу входять 18 конфесій, що представляють понад 95 % релігійної мережі та всі основні конфесії України: православного, греко-католицького, римо-католицького та протестантського (євангельського) віросповідних напрямків християнства, а також основних віросповідань ісламу та іудаїзму.

Джерело: www.irs.in.ua