День Перемоги тоталітаризму

Як щорку у День Перемоги 9 травня на Червоній площі в Москві відбудеться урочистий військовий парад. Фанатиків цього свята не бракує також в Україні зокрема на Сході. Вони готові достойно марширувати під символікою злочинною радянською імперії – яка ще перед спалахом ІІ світової війни знищила мільйони своїх громадян та вела агресивну політику відносно своїх сусідів.

Пам’ятаю часи, коли кожного тижня по телебаченню показували радянські військові фільми, герої яких завзято боролися з фашистами. Вони задля ,,своєї радянської батьківщини” та Сталіна були готові навіть без зброї зупиняти німецькі танки. Радянські солдати були надзвичайно красиві, добрі, справедливі, симпатичні, хоробрі, сильні, вірні своїм дружинам. Виганяючи німців, вони приносили народам щастя та мир.

Ось, як справді виглядало визволення німецьких земель – які після війни увійшли до складу Польщі. Нехай прикладом будуть фрагменти книжки Тадеуша Коровая ,,Rastenburg/Kętrzyn. Dzieje miasta”. Кентшинський історик так описує окупацію міста радянськими військами. ,,У суботу 27 січня 1945 р. біля 11 год. перші загони Червоної Армії увійшли до міста. Ніколи у своїй історії місто (засноване у 1357 р.) не було так безглуздо руйноване а його жителі не зазнали такого терпіння, як в тому періоді. Солдати ЧА на своїй дорозі нищили також інші міста і села та брутально знущалися над мирним населенням […]. Цей спосіб руйнування був своєрідним воєнним ритуалом популярним серед радянських військ. Вони його застосовували зокрема після сп’яніння […].

,,Під кінець березня почалася депортація частини місцевого населення в Сибір. Однак перед тим у німців забирали цінні предети та окуляри. Вечорами жінки були гвалтовані […]. Росіяни принесли з собою венеричні хвороби зокрема гонорею, якою заражали німкень. Число захворювань зростало. Жертвами гвалтивників ставали навіть 12 – ти річні дівчата. […] Офіцерам та солдадам було байдуже кого ґвалтують. Жертвами насилля були не лише німкені, але також польки чи росіянки, які перебували тут на примусові праці. Тих, які чинили опір розтрілювали”.

Слід додати, що з моменту ,,визволення” до 19 травня 1945 р. – коли військовий комендант міста передав владу польській адміністрації – тривав грабунок міста. Радянські солдати масово вивозили приватне майно, транспортне та промислове обладнання, рейки.

День Перемоги – це свято звитяги одного тоталітаризму над другим. Все ж таки над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини відбувся міжнародний судовий процес, який проходив у м. Нюрнберг. Комуністичних вождів-бандитів досі не засудили.

Андрій Сидор