“Має гриф”

У Міністерстві внутрішніх справ засекретили документ, який визначає поведінку міліціянтів під час проведення мирних зібрань (якщо точно – то “масових заходів”, адже на міліцейському канцеляриті дотепер так звуться і мирні зібрання)

У рамках всеукраїнського дослідження свободи мирних зібрань в Україні (перші зведені результати – тут, а другі будуть невдовзі), здійснюваного Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” , ми, між іншим, поцікавилися у керівництва МВС, яким нормативним актом регламентовано дії часто бачених на мирних зібраннях “топтунів” з відео- та фотокамерами, які старанно фіксують події, гасла, обличчя…

Виявилося, що йдеться не лише про міліцейських “кіношників”, а і про “запобігання-виявлення-припинення”:

МВС-відеотоптуни-відповідь

На наш погляд, це неподобство. Документ, на підставі якого міліціянти можуть “запобігати” чи “припиняти”, як чинник, що впливає на можливости реалізації права на мирні зібрання, має бути оприлюднено. Його приховування під грифом “для службового користування” виглядає нам таким, що безпідставно обмежує право на інформацію і суперечить принципу правової визначености – особа має право знати правові наслідки своєї певної поведінки, у контексті – при, так би мовити, комунікації з правоохоронцями під час мирних зібрань.

“Майдан Моніторинг” звертається до Міністерства внутрішніх справ з наполегливою пропозицією оприлюднити вказані “методичні рекомендації”. Далі буде.