Міграційна служба не повертає паспорти російським політемігрантам

Міграційна служба України відмовилася видавати паспорт російському політемігрантові Михайлу Маглову, повідомляється в заяві російських біженців, що надійшов до редакції «Русской Планеты».

Згідно з документом, співробітники українського відомства заявили, що  прийнято рішення більше не видавати їх паспорти пошукувачам статусу біженця . Паспорт заявника на статус біженця передається на зберігання в міграційну службу, але його можна отримати для отримання грошового переказу, реєстрації шлюбу або укладення договору про найм житла, проте цей закон не дотримується, стверджують автори заяви. Замість паспорта здобувач статусу біженця отримує довідку, що підтверджує легальність його перебування на території України, але фактично цей документ не має юридичної сили.

За словами Маглова, міграційна служба вилучає паспорти лише у громадян Білорусії і Росії. Начальник київського управління служби сказав йому, що за законом здобувачі статусу не мають права на отримання власного паспорта, стверджується в заяві.

13 травня Київське відділення міграційної служби зізналося в втраті паспорта здобувачки статусу біженця, російської активістки Дженні Курпен, додають автори документу. Як підкреслюється в заяві, такими діями влада України «видавлює біженців, ще не отримали статусу, за рамки правового поля».

Зараз політичний притулок в Україні намагаються отримати активіст руху «Солідарність» Михайло Маглов, член «Другой России» Олексій Дев’яткін, його дружина Дженні Курпен, член «Російського соціалістичного руху» Філіп Гальцов.  Маглов, Дев’яткин і Курпен отримали відмову в статусі біженця і оскаржили його.

Русская Планета