Валерій Пацкан: думки експертів та правозахисників щодо захисту прав на мирні зібрання мають бути враховані законодавцем

 В Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин триває робота над підготовкою проекту Закону України «Про свободу мирних зібрань».

Свобода мирних зібрань є фундаментальним правом людини, що є основою демократичного суспільства. Цим зумовлюється надзвичайна важливість зазначеного законопроекту для суспільства, а також необхідність врахування громадської думки при розробці та прийнятті цього Закону.

За рішенням Комітету для підготовки законопроекту в Комітеті створена робоча група, до складу якої увійшли народні депутати України, представники міністерств і відомств та широкого кола громадських організацій.

Сьогодні Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розіслав представникам громадських організацій листа з проханням надати свої конкретні пропозиції до попереднього тексту цього надзвичайно важливого нормативно-правового акту з метою максимального врахування позиції всіх зацікавлених сторін.

Як підкреслив голова Комітету Валерій Пацкан: «Головною метою нашої роботи є підготовка законопроекту, який би став для громадян України ефективним інструментом захисту їх права на мирне зібрання та відповідав європейським стандартам. Тому дискусія прозаконодавче регулювання свободи мирних зібраньповинна відбуватись не тільки на рівні депутатів та представників органів державної виконавчої влади, а й серед тих, хто практично користується свої правом на мирне зібрання. При цьому, я переконаний, що думки експертів та правозахисників щодо захисту прав на мирні зібрання мають бути законодавцем обов’язково врахованими».

29 травня 2013 р.

                              Прес-служба народного депутата України В.Пацкана

Меморандум ІЦ “Майдан Моніторинг” щодо свободи мирних зібрань в Україні – ТУТ