Яценюк: суботніми провокаціями керував персонально Клюєв

Лідер “Батьківщини” Арсеній Яценюк заявив, що провокаціями під час мітингів 18 травня керував персонально голова Ради нацбезпеки та оборони Андрій Клюєв.

Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV.

“Дана спецоперація по проведенню побиття журналістів і простих громадян керувалась особисто і персонально секретарем Ради нацбезпеки і оборони Клюєвим Андрієм Петровичем. Ця особа призначається особисто Віктором Януковичем”, – заявив Яценюк.

“На протидію опозиції були кинуті всі сили і засоби. В міністерстві внутрішніх справ України був створений оперативний штаб, якому звітували навіть працівники Служби безпеки України”, – запевняє лідер “Батьківщини”.

“У них все йшло по плану. І завдання було, щоби так звані антифашисти, а точніше – гопніки, яких найняла Партія регіонів, це такі в 90-х роках були, які б’ють на мітингах людей, а у вільний від роботи час крадуть і так само у підворіттях б’ють пересічних українців…”, – додав він.

“Вони повинні були побити виключно представників опозиції, і була дана чітка вказівка, що якщо є людина з бейджем, тобто представник ЗМІ, то не чіпати цих людей, – сказав Яценюк.

“У двох журналістів, яких побили гопніки від ПР, не було бейджів, або не побачили. Тому весь план поламався. Більше того, вся акція по неймовірно жорстокому побиттю і по фактичному розколу країни доповідалася персонально президенту”, – заявив політик.

“Тому ми вимагаємо завтра у парламенті не просто звіт міністра внутрішніх справ…, він персонально був задіяний у цьому процесі, – щоби Віктор Янукович, якщо він навіть не знає, хто це все зробив, зняв по вертикалі всіх чиновників, але я переконаний в тому, що особисто президент знав і керував цією спецоперацією”, – додав лідер “Батьківщини”

“У нас є відповідні данні. В українській міліції і правоохоронній системі залишилися ще чесні офіцери, які знають, що таке офіцерська честь. І протягом останніх 2 днів ми з’ясовували про те, що відбувалося”, – зазначив він.

Раніше постраждала внаслідок сутичок на мітингу журналістка Ольга Сніцарчук заявила, що напередодні сутички вона зняла свій бейдж з написом “Преса”, а її колега Влад Содель – ні.

Як відомо, група спортивних молодих людей з Європейської площі, влаштували бійку з націоналістами на вулиці Велика Житомирська в суботу під час мітингів. При цьому міліція не втручалася.

Бійку почали знімати кореспондент  “П’ятого каналу”  Сніцарчук і фотокореспондент “Ъ”  Содель. Це не сподобалось молодикам, і вони побили журналістів до крові.

21 травня Верховна Рада заслухає звіт міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про ситуацію, що склалася під час мітингів 18 травня.

Українська правда