Чи покарають вбивцю Вадима та Катерини

Водій, який убив у ДТП двох людей, уникне покарання?

У жовтні минулого року на 18-му км автодороги Севастополь-Інкерман сталося ДТП, в результаті якого загинули два молоды севастопольцы – 24-річний Вадим Коломієць та його ровесниця Катерина Івашко. Винуватець аварії «пішов” на подвійний обгін, виїхав на зустрічну смугу і лоб у лоб врізався в автомобіль, в якому їхали загиблі. Слідство у цій справі йшло півроку, проте вбивця досі на волі і робить все, щоб уникнути покарання.

Назустріч смерті

Катя Івашко та Вадим Коломієць познайомилися в церкві, коли разом хрестили дітей – Катя свою доньку, а Вадим доньку свого друга. Другий раз доля їх звела під час роботи на проекті кінокомпанії «Мосфільм», яка знімає в Криму художні фільми. На проекті «кіношників» – фільмі «Червоні гори» – Вадим працював постановником і робітникам, а Катя – буфетницею. Той фатальний день 13 жовтня 2012 був важким. Зйомки, які проходили в Балаклаві, почалися в 6 ранку і затягнулися до 6 вечора. Втомлені молоді люди вже збиралися на автобусі повертатися в Севастополь, коли постановник фільму Денис К. запропонував  відвезти їх додому на орендованому «Пежо-кабріолеті» (PEUGEOT 206) зеленого кольору. Вадим і Катя із задоволення погодилися – вони і мріяти не могли, що коли-небудь прокатаються на такому шикарному автомобілі. Катя сіла на заднє сидіння, а Вадим – поруч з водієм. Молоді люди тоді не знали, що їдуть назустріч смерті.
Сутеніло, коли на 18-му км автодороги Севастополь-Інкерман на зустрічну смугу вискочив автомобіль «Ніссан» (NISSAN-PATHFINDER). 53-річний сімферопольський водій «Ніссана» Сергій С-ренко, не переконавшись у безпеці маневру, здійснив подвійний обгін (легкової машини і фури) і врізався в зелене «Пежо», в якому їхали Вадим і Катя. Водія Дениса викинуло з автомобіля, а молоді люди загинули на місці. Як потім розповідав Денис, Вадим встиг тільки вимовити «Нічо …» (ймовірно, хотів сказати – «нічого собі!”), А Катя скрикнула «Ой!». У той самий момент її 2-річна донька Поліна, яка гуляла з бабусею і чекала маму з роботи, раптом подивилася на небо і скрикнула: «Бабусю, дивись, мама полетіла на літаку!».

За кермом була жінка?

Того вечора, близько 19.00 до чергової частини Балаклавського РВ міліції надійшло повідомлення від чергового МНС Севастополя про те, що на автодорозі Севастополь-Інкерман сталося ДТП, в результаті якого двоє людей загинули, а троє виявилися потерпілими. На місце події одразу виїхало керівництво УМВС, УДАІ та слідчо-оперативна група. Приїхали до загиблих дітей та їх батьки – Петро Коломієць та Тетяна Касьян. Маму Вадима, в цей час, рятували лікарі …
Те, що батьки побачили на місці ДТП – шокувало. «Пежо-кабріолет» був невпізнанним – купа обгорілого металу. Тіла їх дітей дивом вдалося врятувати від вогню. Пасажири легкового автомобіля – В’ячеслав Бойко, Сергій Чернов, Дмитро Лісовий, яких разом з фурою обганяв С-ренко, зупинилися і разом з іншими підоспілі на допомогу водіями, схопили вогнегасники і почали гасити  машину, що загорілася. «Якби не ці молоді люди, яким ми дуже вдячні, ми не змогли б, як годиться, навіть поховати своїх дітей – їх тіла попросту б згоріли», – розповідає «1К» Людмила Коломієць, у якої загинув єдиний син.
Ця аварія тоді наробила багато шуму: новину «крутили» і кримські, і українські телеканали. Прокурори і слідчі «на камеру» обіцяли тут же взятися за розслідування і покарати винних. За інформацією сектору зв’язків з громадськістю УМВС України в Севастополі, за фактом цього страшного ДТП було порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Проте провести розслідування за фактом аварії, в якій не було ніякої неоднозначності, чомусь виявилося не так-то просто.
Як з’ясувалося, Сергій С-ренко був в автомобілі не один. За його словами, поруч на пасажирському сидінні сиділа його 49-річна дружина Лариса. На думку потерпілих, свідків та трьох експертів, швидше за все, саме вона перебувала в той фатальний вечір за кермом, і саме вона вбила Катю і Вадима.
З висновків, зроблених комплексної комісійної судово-медичної транспортно-трасологічної експертизою, випливає, що найбільш ймовірно, що за кермом на момент аварії перебувала С-ренко Лариса Олександрівна, в той час як її чоловік – С-ренко Сергій Сергійович сидів поруч на пасажирському сидінні . Ось витяг з документів експертизи (том 2. Стор 159-170): «Про це свідчать характер отриманих травм і регулювання сидіння водія, підігнаного під Ларису Олександрівну С-ренко». Справа в тому, що більш сильний удар припав на пасажирське сидіння «Ніссана», в той час як водійське місце залишилося практично непошкодженим, так, наприклад, залишилися цілими педалі управління. При цьому, Лариса Олександрівна отримала перелом лівого зап’ястя та забиття пахової області, а от її чоловік – численні осколкові ушкодження обох ніг та забій грудної клітки справа.

Крім того, судово-імунологічна експертиза показала, що кров на пасажирському сидінні належить Сергію Сергійовичу С-ренко (том 2, стор 250-254). При цьому автотехнічна експертиза вказала, що водій «Пежо-кабріолет» «не мав техможливостей своїми односторонніми діями уникнути зіткнення» (том 2, стор 226-229). У свою чергу бувалі водії кажуть, що, якби за кермом був чоловік, він неодмінно спробував би загальмувати і піти від лобового зіткнення на узбіччя, тим більше, що дорога  була не зигзагоподібною, а рівною і широкою. «Я одного разу потрапив в подібну ситуацію, – розповідає Петро Коломієць. – І довелося йти від удару на узбіччя. А тут – явна жіноча реакція – шок, ступор і повна бездіяльність ».
Обурило потерпілих і те, що кров на алкоголь була взята не тільки у всіх водіїв, але навіть у загиблих Вадима і Каті, а от у Лариси С-ренко її чомусь не взяли.

«Липова» інвалідність?

Батьки загиблих дітей спочатку закрили очі на те, що С-ренко явно прикриває свою дружину – порахували його вчинок благородством щодо близької людини. Дуже чекали результатів експертизи. Однак через кілька місяців зрозуміли, що  підтасовування реальних фактів було зовсім не чоловічою шляхетністю.
Спочатку на Сергія С-ренко було заведено кримінальну справу, по якій він проходив, як обвинувачений. Але з «приходом» нового КПК все кардинально змінилося, і обвинувачений перетворився на … свідка. Більше того, маленька донька загиблої Каті не визнавалася потерпілою. Весь цей час батьки загиблих, як законослухняні і високоінтелігентні люди, не втручалися в роботу слідства і чекали справедливих результатів, однак у квітні цього року вони з подивом дізналися, що Сергій С-ренко отримав, убивши їх дітей, інвалідність 1-ї групи ще в лютому і це при тому, що після аварії його тілесні ушкодження були середньої тяжкості, про що свідчать медичні довідки. Ось тоді-то Петро, ​​Людмила та Тетяна і зрозуміли, для чого С-ренко взяв провину дружини на себе – як інвалід він може одержати не 5-10 років в’язниці, а умовний термін, а то і взагалі бути звільненим за  амністією.
Але найбільше шокує те, що за всі ці сім місяців подружжя С-ренко так жодного разу і не спробувала зустрітися з батьками вбитих ними дітей і принести хоча б формальні вибачення і людське співчуття.
Слідство по ДТП на трасі Севастополь-Інкерман закінчилося. 28 травня нинішнього року в Севастополі відбулося перше попереднє судове засідання. Прийшли всі потерпілі. Деякі з них навіть приїхав з інших міст України та Росії. Проте ні Сергій С-ренко, ні його дружина на суд не прийшли. «Коли ми запитали, чому так вийшло, нам відповіли, що Сергій С-ренко зараз знаходиться в лікарні і не може самостійно пересуватися, – розповідає Петро Коломієць. – Ми з дружиною і Тетяною тут же виїхали до Сімферополя, щоб перевірити це. У 6-й міськлікарні в палаті для ветеранів війни (!) С-ренко не виявилося. Медсестра сказала, що він пішов, очевидно, додому. Це той, який, нібито, не може пересуватися самостійно! ». Шоковані батьки Каті та Вадима прочекали С-ренко три години, але так і не дочекалися.

Моліться і носіть живі квіти

Ця трагедія нікого не залишила байдужим. Сотні абсолютно сторонніх людей пишуть листи в соціальних мережах і батькам Вадима і Каті, і загиблим . Кримські поети присвячують їм до болю зворушливі вірші: ««Красивые, такие молодые, В двадцать четыре только жить и жить… Жестоко детям крылья подрубили, Не дав ни домечтать, ни долюбить». Однак вбивці Вадима і Каті, здається, навіть не каються у скоєному, хоча у них теж є і син, і маленька внучка.
Зовсім недавно Людмилі Коломієць приснився її син. «Вадим сказав мені у сні: мама, протріть окуляри, – розповідає жінка. – Ми справді були сліпі, коли сподівалися на справедливе слідство і суд. Вбивцю тепер усіма силами «відмазують», щоб він уникнув покарання. Уявляю, в яку копійку йому це обійшлося … Але нам нема чого більше втрачати і ми збираємося боротися до кінця ».
А поки вбиті горем батьки Каті та Вадима моляться за них і щодня носять їм на могилки живі квіти. Так просив Вадим … Справа в тому, що одна дівчина буквально на другий день після ДТП, дізнавшись, що хлопець загинув, але, не знаючи, як саме, розповіла, що їй приснився сон, в якому вона як наяву побачила, що сталося: « Я бачу їх в красивому зеленому автомобілі з відкритим верхом. Вадим – біля водія, а ззаду – рудоволоса дівчина … Вони навіть не встигли зрозуміти, що сталося, Вадим просив молитися за них і приносити живі квіти … ».

P.S. «1К» буде уважно стежити за ходом судових розглядів у цій кримінальній справі та інформувати своїх читачів про подальші події. Так само ми залучимо до спільної праці кримське і українське телебачення і направимо запит генпрокурору України, з проханням взяти цю справу під особливий контроль.

Юлія Ісрафілова “Первая крымская”