Документи польського підпілля у Львові періоду війни — тепер в Інтернеті

Команда Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua оприлюднила фонд документів, які висвітлюють діяльність польських підпільних організацій у Львові в період радянсько-німецької війни 1942—1944 років. Усі матеріали оцифровані та викладені у вільному доступі в Інтернеті насайті Е-архіву.

«Первісно польське підпілля у Львові представляло кілька не пов’язаних між собою організацій, які у 1942 році об’єдналися в єдину підпільну мережу Армії Крайової, яка включала в себе військові загони та цивільну підпільну мережу. Остання складалась із власне підпільної мережі, нелегальних харцерських організації (так званих “Шаре шерегі”), мережі підпільних шкіл та структури підпільної польської державності (нелегальні органи управління, суд та інше)», — розповідає історик Центру досліджень визвольного руху Олеся Ісаюк.

У фонді представлено 86 документів організацій польської підпільної мережі, зокрема розпорядчі накази, інструкції, інформаційні оголошення, пропагандистські листівки, офіційні документи, а також підбірка підпільної преси тих років.

«Відразу після оцифровування Центр досліджень визвольного руху передав електронні копії Генеральному консулу Республіки Польща у Львові. Сьогодні всі вони доступні в Електронному архіві. Це не тільки дозволить нашим польським колегам ознайомитися з ними, але й є важливим кроком задля впровадження принципів відкритого доступу до документів, що становлять взаємний інтерес», — зазначає керівник проекту avr.org.ua Андрій Когут.

Колекція містить підбірку підпільних газет «Walka» («Боротьба»), «Słowo Polskie» («Польське слово»), а також «Biuletyn Informacyjny Ziemi Czerwieńskiej» («Інформаційний бюлетень Червенської землі») — офіційного видання Армії Крайової в окрузі «Львів».

«Історики, дослідники чи просто ті, хто цікавиться історією польського підпілля у Львові, зможуть знайти в підбірці накази для підпільної мережі, інструкції та вишкільні матеріали для агентів розвідки, проект відозви з нагоди 25-ї річниці Листопадових боїв у Львові, списки учасників підпілля із вказанням псевдонімів та особистих даних підпільників, звернення керівництва до рядових підпільників, а також картосхеми території Польщі», — розповідає координатор проекту avr.org.ua Данило Саламін.

Фонд «Документи польських підпільних організацій Львова 1942—1944 років» сформований із документів, знайдених у жовтні 2006 року в одному з будинків Львова під час ремонту покрівлі. Знахідка була надана для вивчення членам громадської організації «Товариство пошуку жертв війни “Пам’ять”», а пізніше передана на зберігання в Архів Центру досліджень визвольного руху (Фонд 13. Документи польських підпільних організацій Львова 1942—1944 рр.).

Переглянути колекцію можна на сайті Е-архіву за посиланням.

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 10 305 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

history@cdvr.org.ua

тел./факс: +380 32 247-45-22, +380 63 628-68-69