Олександр Северин: “Не зареєстровано”

Інформаційний простір останніми часами так регулярно волає про те, що поблизу януковичевого “Межигір’я”, себто у Нових Петрівцях Вишгородського району Київської области порушується свобода мирних зібрань та свобода пересування, що не можна було не спитати у Міністерства юстиції:

 Чи існують зареєстровані Міністерством юстиції України відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади (постанова КМУ №731 від 28.12.92, зі змінами) нормативно-правові акти, які у будь-який спосіб обмежують права громадян на вільне перебування, на вільне переміщення, на свободу мирних зібрання, на свободу вираження поглядів тощо біля об’єкта (“резиденції”) “Межигір’я” (Новопетрівська селищна рада Вишгородського району Київської области)?

 Трохи позволікавши, міністерство справедливости відповіло таке:

МЮ-межигіря-відповідь

Властиво, що й слід було довести. Жодного легітимно встановленого особливого режиму пересування чи то реалізації права на мирні зібрання біля межигірського раю Віктора Федоровича нема і бути не може, адже дію Конституції там ніхто не скасовував.

(Затверджене рішенням вірнопідданої Новопетрівської сільської ради “Тимчасове положення про порядок організації та проведення мирних зібрань в адміністративних межах Новопетрівської сільської ради” є антиконституційною і позаправовою самодіяльністю тамтешніх самоврядувальників. Юридична вага цього – нуль цілих нуль десятих, і інтерес цей псевдоакт може становити лише для вузьких спеціалістів та прокуратури).

***

Щорічний Меморандум Інформаційного центру Майдан Моніторинг” щодо свободи мирних зібрань в Україні – ТУТ.