Полтавські журналісти визначили номінантів антипремії «Криве перо»-2013

Десятий рік у Лубнах працює структурний підрозділ Полтавського обласного меіда-клубу громадська організація «Лубенський медіа-клуб». Він об´єднав незалежних журналістів Лубенщини та громадських активістів – активних авторів  засобів масової інформації.

З часу свого заснування медіа-клуб запровадив спеціальну віртуальну відзнаку – «Криве перо». Нею напередодні Дня журналіста «відзначаються» працівники газет, телебачення, радіо, громадські, політичні діячі та чиновники, які стають на заваді свободи слова, поширюють неправдиву інформацію, переслідують журналістів, порушують Етичний кодекс українського журналіста.

 

Лубенський медіа-клуб та первинна організація НСЖУ, що діє при ньому, оприлюднили цьогорічних номінантів «Кривого пера».

 

Так, у номінації «Душитель свободи слова» ось уже кілька років поспіль «Криве перо» отримує редактор провладної газети «Лубенщина», пристосуванець найвищого гатунку Iван Бурдим. Це з його подачі сторінки районки перетворені на суцільний «одобрямс» владі, це з його волі «Лубенщина» перетворилася на галерею портретів можновладців, яких в народі влучно охрестили «фотомоделями» газети, це за його вказівки жодна публікація незалежних лубенських журналістів на шпальти «Лубенщини» не потрапляє.

 

У номінації «Ворог чесної журналістики» віртуальну відзнаку медіа-клубу присуджено голові Лубенської райради Олексію Дядечку. Не задоволений об’ктивністю журналістів медіа-клубу, він, аби перешкодити появі в засобах масової інформації об’єктивних публікацій, відмовив клубу в акредитації його представників у раді.

 

Чесний, неупереджений журналіст завжди дотримується людської й професійної етики. На жаль, іноді колеги нехтують цим. Зокрема, цим грішить   редактор газети «Тихий жах» Василь Коряк. Стиль його публікацій – суцільний бруд та образи. Здається, автор від цього отримує приємний лише йому одному якийсь патологічний кайф. Тож Лубенський медіа-клуб визнав Василя Коряка переможцем «Кривого пера» у номінації «Брутальний журналіст».

 

Полтавський обласний медіа-клуб теж оголосив переможців конкурсу «Криве перо».

У номінації «Ворог свободи слова» перше місце присуджено директору Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації Миколі Перепелиці. Він так «курирує» комунальну інформаційну агенцію «Новини Полтавщини», що незалежним журналістам чи неугодним владі активістам не вільно там провести прес-конференцію, а на розміщення їхніх матеріалів на головній сторінці цього порталу запроваджено жорстке табу.

 

Друге місце виборов голова Зіньківської РДА Олександр Терещенков, котрому так не сподобалася стаття про реформування Опішнянської районої лікарні, що він погрожує подати на журналістку позов до суду.

 

У номінації «Брутальний журналіст» перемогу Полтавський медіа-клуб присудив Марії Орловій (Москва), яка дозволяє собі безпідставно ображати колег.

 

Утім, є й приємні новини. З нагоди професійного свята – Дня журналіст – члени Лубенського медіа-клубу,  члени НСЖУ Наталя Баклай та Анатолій Гречка отримали грамоти Полтавської обласної організації НСЖУ.

 

Відома поетеса й журналістка Наталя Баклай відзначена за цикл публікацій про видатні літературні постаті Лубенщини,  велику громадську роботу, а Анатолій Гречка привернув увагу своєю серією матеріалів про проблеми становлення місцевого самоврядування.

 

Отож, привітаймо колег з визнанням їхнього творчого доробку!

А всім колегам зичу творчої наснаги, гострого пера, вдячних читачів, слухачів, глядачів та журналістської солідарності!

 

Людмила Кучеренко