У Саудівській Аравії політичні в’язні продовжують голодування

 

Сауді

На акції протесту проти діючого режиму, яка відбулася в м. Катіф у Східній провінції Саудівській Аравії, люди вимагають звільнення політв’язнів, яких утримують без суду та слідства

 

Політв’язні оголосили голодування на знак протесту проти ув’язнення без суду і слідства та жахливих умов у в’язниці, повідомляє Press TV.

Активісти кажуть, що понад 70 ув’язнених у такий спосіб намагаються привернути увагу міжнародної громадськості до нелюдських умов у в’язницях Саудівській Аравії.

Вони сподіваються, що їхній протест спонукає владу до  вжиття негайних заходів по припиненню грубих порушень прав людини у в’язницях.

Саудівські активісти кажуть, що у в’язницях королівства утримується більше 40 000 політичних в’язнів, переважно в’язнів совісті.

За їх словами, більшість політв’язнів уряд тримає у в’язницях без суду та законних звинувачень.

Деякі із затриманих, як повідомляється, утримуються без суду більше 16 років. У Саудівській Аравії спроба підбурення громадськості проти правлячого режиму або співпраця з іноземними організаціями — це, зазвичай, готові звинувачення проти політичних дисидентів.

Сім’ї та родичі політв’язнів провели кілька публічних заходів у великих містах, у тому числі Ер-Ріяді, Мецці, Медині та Бурайді. Але їхні протести не дали результатів.

З лютого 2011 року в Саудівській Аравії, головно у Східній провінції у містах Катіф та Авамія, почастішали демонстрації з вимогами звільнення всіх політичних ув’язнених, за свободу вираження думок і зборів та припинення поширеної в країні дискримінації.

Згодом ці протести перетворилися на протест проти репресивного режиму короля Аль Сауда, особливо після листопада 2011 року, коли у цій провінції з вини сил безпеки п’ять демонстрантів загинули, а багато інших отримали поранення.

За даними організації «Нагляд за дотриманням прав людини» саудівський режим «зазвичай придушує прояви критики уряду».

 

Переклад: Людмила Острякова

Оригінал публікації:

http://www.presstv.ir/detail/2013/06/17/309440/saudi-political-inmates-begin-hunger-strike/

 

Примітка перекладача.

Саудівська Аравія є абсолютною монархією, влада належить синам та онукам першого короля Абделя Азіза. Теоретично влада короля обмежена лише нормами шаріату.

Протести в Саудівській Аравії тривають, незважаючи на їх заборону міністерством внутрішніх справ на початку березня 2011 р. Тоді ж поліція отримала право застосовувати будь-які засоби для припинення незаконних зібрань.