В Одесі розпочався науково-популярний проект «Український календар Одеси»

Як і будь-яка популярна версія, історія Одеси має певний «канон»: штурм Хаджибею під час російсько-турецьких війн, Суворов, Катерина, Дерібас, Рішельє тощо. Така пряма лінія була безперечно актуальною для часів Російської імперії з її «теорією офіційної народності», та й для СРСР з його «радянською людиною» також.

Сучасне громадянське суспільство вимагає від кожної національно-культурної спільноти, що прагне до елементарного збереження своєї самобутності, виробляти (точніше, розробляти) свій «канон», заснований на прискіпливому вивченні свого національного буття на даній території.

Одеські історики складають український календар
Оскільки українці, згідно з переписом 2001 р., складають в Одесі більшість (61,6%), для них тим більше є важливим знати саме свою історію у цьому місті, цьому краї.

 

В цій важливості нема нічого від «виключних прав», «національної вищості» тощо. Ми радо сприймаємо будь-які потяги національно-культурних громад до збереження власної ідентичності та пам`яті, однак, конкретно належачи до однієї з них, природньо маємо такий потяг щодо власної спільноти.

 

Метою створення даного календаря є передовсім систематизація пам`ятних дат, котрі:

а) єднають нас із всіма українцями загалом,

б) вирізняють саме нашу, одеську, специфіку.

 

Деякі з цих дат – загальнонаціональні свята, деякі – дають привід для втіхи одеситам, деякі ж сумно нагадують про те, що забувати не варто нікому.

 

Завдяки такому календарю активісти української громадськості в Одесі легше орієнтуватимуться при плануванні заходів, приурочених до тієї чи іншої дати. Окрім того, послідовне відтворення, відзначення на громадському рівні найважливіших з цих дат дозволить закріпити традицію – найкращий механізм для збереження пам`яті про власну самобутність.

 

До роботи над календарем залучено ряд професійних одеських істориків, серед них – кандидати наук, доценти Вінцковський Тарас Степанович, Музичко Олександр Євгенович, Петровський Едуард Петрович, Полторак Володимир Миколайович, доктори наук, професори Бачинська Олена Анатоліївна,  Гончарук Тарас Григорович, також громадського діяча Гуцалюка Сергія Борисовича і студентів історичного факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова.

 

У березні-квітні було присвячено 3 зустрічі проблемам розробки даного календаря, а також презентовано «легкий варіант» його макету. Остаточна презентація планується у вересні цього року.

 

Кожен одесит має змогу долучитися до складання календаря.

Влітку його розробці буде присвячено ще дві зустрічі, тому внести свої пропозиції щодо складання календаря зможе кожен бажаючий. Першу зустріч буде проведено 6 липня, другу – 20 липня. Обидві зустрічі відбуватимуться о 16:00 в Українському домі Одеси (вул. Катерининська, 77, «Книгарня-Кав’ярня», 3 поверх).

Інформація оновлюватиметься на сторінці проекту:

www.m-r.org.ua/index/ukrajinskij_kalendar_odesi/0-12

 

Довідки: +380 67 736 05 63  (Валентин Кузнецов, куратор проекту)

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair