Чоловік, який звинувачував міліціонерів у катуваннях, безслідно зник

1373445710В рекомендаціях як поводитися з міліцією, правозахисники радять – ніколи не ходіть до відділку міліції, якщо вам не надходила повістка. Запрошення по телефону не підставою приходити у відділок. Також, навіть з повісткою, не ходіть туди самі. Беріть родичів, адвоката. Причина таких застережень проста – ви можете зникнути.

Так сталося з Василем Врадієм з міста Сміла. Його історія спілкування з міліцією почалася з того, що в 2012 році його затримали та катували місцеві міліціонери. За те, що він, начебто, в стані алкогольного сп’яніння лаявся та чіплявся до громадян. Катували жорстоко, за допомогою електричного струму. Факти ушкоджень були зафіксовані в медичній картці.

Пан Врадій вирішив боротися за справедливість, та звернувся до прокуратури, яка за звичкою, спочатку відмовила у порушенні кримінальної справи, а потім все ж почала розслідування. Воно тривало до червня цього року, коли мало відбутися перше судове засідання, за участю міліціонерів.

Проте на засідання Василь Врадій не прибув. За словами брата Василя, вранці той повідомив, що його викликають до відділку міліції. Після цього його більше ніхто не бачив. До дому не повертався, телефон не відповідає.

Адвокат Врадія стверджує, що в день зникнення він намагався їй додзвонитися, проте вона була на іншому засіданні, і коли передзвонила, його телефон вже не працював.

Через три дні брат звернувся до того ж відділку міліції з заявою про зникнення, яку було  внесено в єдиний реєстр досудових розслідувань з кваліфікацією умисне вбивство. Досі про місцезнаходження Василя Врадія нічого не відомо. Судовий процес проти міліціонерів розпочався без потерпілого.

Не можу стверджувати, що він зник саме у відділку міліції. Проте можу наполегливо рекомендувати – не ходіть в міліцію за усним чи телефонним запрошенням. Єдиною підставою іти до відділку є повістка. І беріть з собою родичів та адвоката. Все може трапитись. Краще перестрахуватися.

Марина Говорухіна

УГСПЛ