«Світло віри» для збереження всього створіння

lumenfidei2

Наприкінці минулого тижня світ побачила перша енцикліка Святішого Отця, Папи Франциска, під назвою Lumen Fidei («Світло віри»), підписана 29 червня 2013 року, яка звернена до єпископів, пресвітерів, дияконів, богопосвячених осіб та мирян.

Особливість нової енцикліки полягає у тому, що в ній показано на скільки важливою є правдива віра в житті людства в загальному і для кожної людини зокрема. Віра є нічим іншим, як даром, який походить від самого Бога Творця, Який у свій час покликав був Авраама і Який кличе до існування всі речі, навіть ті, які ще не існують.

Енцикліка «Світло віри» повчає про цілісний характер християнської віри й любові Божої, що мають бути реалізовані в різних вимірах життя і діяльності людини, включно із відповідальним ставленням до всього Божого створіння – природи: «В центрі біблійного розуміння віри стоїть любов Божа, Його конкретне піклування про кожну людину, Його план спасіння, який охоплює все людство і все створіння і який знаходить свою кульмінацію у втіленні, смерті й воскресінні Ісуса Христа» (№ 54). Без розуміння цього, згідно із Святішим Отцем, людина втрачає правдиву життєву орієнтацію, відмовляється від моральної відповідальності, намагається стати на місце Творця і починає довільно маніпулювати створеною дійсністю.

Папа навчає, що віра виявляє і показує нам любов Бога Творця. Ця віра робить нас здатними поважати природу, в якій помічаємо почерк Творця і яка є для нас тим домом, який доручений нам, щоб ним піклуватись і оберігати його.

Християнська віра також і в сучасному світі, позбавленому автентичних цінностей, покликана відіграти свою спасительну та ключову роль на шляху пошуку виходу з різного роду криз та виробленні нових моделей стилю життя та діяльності. І в цьому гарною допомогою може послужити «Світло віри».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології