Додай свою грудочку землі до кургану пам’яті Василя Стуса

4 вересня 1985 р. в радянському концтаборі на Уралі згасло серце великого сина України поета Василя Стуса.

У середу, 4 вересня 2013 р., о 13:00 київська громадськість за давньою козацькою традицією насипле курган пам’яті «шапками». Організатори заходу у сквері Василя Стуса запрошують киян докласти грудочку землі зі свого двору до кургану пам’яті (йти метрів 600 від ст. метро «Житомирська» у напрямі від міста правою стороною до перетину проспектів Палладіна та Перемоги біля мосту).

У програмі заходів: панахида, декламування віршів В. Стуса святошинськими школярами, концерт українських бардів – це відомі автори-виконавці Едуард Драч, Володя Самайда, Ігор Білий, Неля Франчук, встановлення на насипаному кургані пам’ятного каменю з написом «Сквер імені Василя Стуса».

 

Stus-skver31

 

Stus-skver33

Stus-skver35

Про історію створення скверу.

Восени 2006 р. активісти Святошинських районних організацій «Зеленого світу» та Української народної партії ініціювали створення скверу імені Василя Стуса на місці, де мешкав поет зі своєю сім’єю у 1965 – 1972 рр. Влада підтримала цю ініціативу, і святошинська громада у квітні 2007 провела екологічну толоку на цій земельній ділянці за участю місцевих мешканців та школярів двох шкіл району, №№ 200 і 140. Упродовж 2007 р. серед киян збиралися підписи на підтримку скверу. Натомість виявилося, що ця ділянка вже була продана київською владою під забудову. Активісти зашипували дерева, щоб не можна було їх спиляти. Але в ніч з 9 на 10 березня 2009 р. сквер спиляли на висоті двох метрів.

Через місяць районна громада організувала громадські слухання, де було одноголосно ухвалене рішення на користь створення скверу; 21 травня відкрито пам’ятний знак поетові на спірній земельній ділянці; і Святошинський райсуд наклав арешт на цю ділянку.

Після довгої судової тяганини 26 лютого 2010 р. Київрада ухвалила рішення № 13/3451 «Про присвоєння скверу імені Василя Стуса» та зобов’язала виконавчий орган Київради – КМДА виконати це рішення шляхом проведення організаційно-правових заходів.

Проте КМДА категорично відмовилася виконувати це рішення.

Після неодноразових безрезультатних звернень громадськості до КМДА, у березні 2011 р. п’ятеро активістів скверу Стуса подали на КМДА позовну заяву до суду, щоб примусити КМДА виконувати свої професійні обов’язки. Київський апеляційний адміністративний суд своєю Постановою від 5 квітня 2012 р. визнав протиправною бездіяльність КМДА та зобов’язав КМДА виконати це рішення Київради.

Проте КМДА проігнорувала рішення суду. Справою зайнялася Державна виконавча служба. Проте КМДА проігнорувала усі вимоги Державної виконавчої служби, штрафні санкції включно.

27.12.12 р. Шевченківський РУ ГУ МВС України відкрив кримінальне провадження відповідно до Подання виконавчої служби. Правоохоронці досі «переливають з пустого в порожнє», закривають це кримінальне провадження, активісти ж через прокуратуру та суди скасовують ці постанови.

Паралельно, зрозумівши, що ця влада професійно не здатна виконувати свої службові обов’язки, активісти провели «організаційно-правові заходи» власними силами.

Адвокат Роман Титикало, який абсолютно безкоштовно готував усі юридичні документи та брав участь у судових засіданнях щодо скверу, звернувся з адвокатським запитом до структур КМДА щодо виконання рішення Київради про сквер Стуса. І в такий спосіб ми змусили окремі структурні підрозділи КМДА виконати належні дії щодо скверу. Внаслідок діяльності громадських активістів було здійснено головні заходи з юридичної фіксації скверу – встановлено балансоутримувача скверу, виготовлено паспорт на сквер Стуса, сквер внесено як окремий природний об’єкт до реєстру природних об’єктів, земельну ділянку скверу внесено до земельного кадастру. Згідно з відповіддю заступника голови КМДА зараз розробляється проектно-кошторисна документація, що дасть можливість у 2014 р. внести сквер Стуса до бюджетного фінансування.

Станом на сьогодні сквер імені Василя Стуса виділено як окремий об’єкт у документах КМДА – не завдяки, а всупереч керівництву КМДА, а керівництво КМДА має всі шанси постати перед судом у кримінальній справі за злісне невиконання рішення суду.

Долею скверу імені Василя Стуса особливо опікувалися координатор Віктор Ткаченко, політв’язні уральський концтаборів Василь Овсієнко та Олесь Шевченко, народний депутат Іван Заєць.

Оргкомітет

Контакт: 066- 690 23 35

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Святошинські високогорлі сосни, що рурами гудуть, вгорнувши в небо крони величаві…” Сквер імені Василя Стуса, знищений уночі з 9 на 10 березня 2009 року. Пам΄ятний знак на місці, де жила сім΄я Стусів у 1965 – 1972 рр.. Курган пам΄яті 4 вересня 2013 року буде насипаний праворуч, на північ від цього знака.