В Євпаторії навчалися «Мистецтву толерантності»

13-14 серпня 2013 р. в Євпаторії проходив міжнародний фестиваль етнічної та джазової музики «Art оf Tolerance» («Мистецтво толерантності»). Захід здійснювався в рамках компанії проти ксенофобії, що реалізується Незалежним культурним центром «INDIE», Харківською правозахисною групою, за підтримки Швецького агентства з міжнародного розвитку SIDA і програми МАТРА посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Цей фестиваль вже з успіхом відбувся у Києві, Львові та Харкові, а тепер проводився в Євпаторії – у синагозі «Егія Капай». Кошти від продажу квитків на концерти фестивалю були спрямовані в якості благодійного внеску на реконструкцію синагоги – відомого пам’ятника релігійної архітектори, що налічує понад 100-літню історію.

У рамках заходів фестивалю 13 серпня відбулось громадське обговорення за результатами моніторингу випадків ксенофобії та злочинів на ґрунті ненависті, що здійснювався правозахисними організаціями в межах Кампанії проти дискримінації та ксенофобії в Україні «Мистецтво толерантності».

В дискусії взяли участь представники неурядових організацій, національних громад і журналісти. Громадські монітори підкреслили, що у 2-й половині 2012 р. – 1-й половині 2013 р. у Криму практично не зафіксовано насильницьких злочинів на ґрунті ненависті, також суттєво зменшилась кількість висловів з вуст високопосадовців, які б можна було кваліфікувати як «мову ворожнечі» стосовно національних, етнічних та релігійних груп.

Однак, Крим, на жаль, тримає негативну першість в Україні за кількістю актів вандалізму щодо культових, релігійних споруд та національних пам’яток. Учасники обговорення дійшли висновку, що необхідно постійно вчитися й навчати мистецтву толерантних відносин між представниками різних народностей, культур, релігійних конфесій тощо.

У музичній частині фестивалю протягом 2-х днів пролунали композиції у виконанні відомих музикантів-віртуозів з Ізраїлю, Угорщини, Польщі, Азербайджану та різних міст України. Зокрема, перед слухачами виступили ізраїльський мультиінструменталіст Амір Перельман, угорський гітарист Ференц Бернат, контрабасист з Польщі Міхал Ярос, співачка і піаністка Марініта (Харків), брати Агабейлі (Азербайджан-Україна), львівський гурт «Шоколад», кримсько-татарська виконавиця Ельвіра Сарихаліл, Рустем Барі (Крим), Марк Токар (Київ) та інші відомі музиканти.

Концерти відвідали майже 1000 жителів Євпаторії, Криму та інших міст України й зарубіжжя.

«Музиканти продемонстрували високий виконавський рівень, їх талановиті виступи були дуже тепло сприйняті публікою», – відмітив відомий музичний продюсер, директор агенції «Real Music Life» Халіл Халілов.

Один з організаторів фестивалю, голова Незалежного культурного центру «INDIE» Борис Захаров зазначив, що концерти проходили в неповторній атмосфері толерантності. Митці використовували global music на основі джазового і академічного напрямку та етнічної музики різних народів.

Організатори планують продовжувати таку діяльність і в подальшому та чекають на пропозиції співпраці від представників різних конфесій і національних громад в Україні.

Контакти: Борис Захаров, 050-301-44-08.

DSC09292

 

Права людини в Україні