Від «Дому дружби» до «Дому ворожнечі» ?!

14 серпня ц.р. в Сімферополі відбулася прес-конференція Комітету захисту прав громадських організацій Криму, який було створено 5 серпня як відповідь на прохання громадських організацій про захист їх законних прав від рейдерського захоплення приміщень, відомих як Кримський дім миру і дружби з народами зарубіжних країн за адресою вул. Пушкіна, 20 в Сімферополі.

В заході взяли участь:

  • Владислав Хмеловський, координатор Комітету захисту прав громадських організацій Криму (далі-Комітет);
  • Василь Стефанюк, заступник голови Кримського відділення Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ»;
  • Наталія Таранова, член Правління Кримського відділення Української Ради миру та «Фонду миру»;
  • Юрій Подкопаєв, голова Кримського республіканського товариства міжнародних зв’язків (КРОМЗ);
  • Світлана Волкова, член Правління КРОМЗ, юрист (далі- Організації).

Протягом довготривалого терміну в Сімферополі в зазначених приміщеннях на вул. Пушкіна, 20 знаходилися і працювали три неприбуткові громадські організації. У приміщеннях проводилися зустрічі, «круглі столи», міжнародні конференції, наради, заходи, присвячені державним святам та ін.

За час перебування, неприбутковими громадськими організаціями без залучення державних коштів, проводилися роботи з поточного ремонту приміщень, комунікацій, заміна систем обліку води та електроенергії, встановлення автономної системи опалення на природному газі, а також здійснення комунальних платежів. Орендна плата для неприбуткових громадських організацій не була визначена.

Владні структури весь час намагалися витиснути організації з найманих приміщень, погрожували звернутися до суду щодо примусового виселення. Навесні ц.р. Організації за пропозицій Допоміжної служби Ради міністрів Криму погодились звільнити більше як 80% займаної раніше площі та розмістились в трьох невеличких кімнатах площею 45 кв. м.

Організації неодноразово зверталися до заступника голови Ради міністрів Криму Удовіної О.М. з проханням узгодити укладання договору оренди вказаних приміщень, але вона на звернення не відповідала з травня ц.р.

30 липня ц.р. за оцінкою Організацій відбулося рейдерське захоплення приміщень Кримського дому миру і дружби з народами зарубіжних країн. Двері у 2-х кімнатах Кримського республіканського товариства міжнародних зв’язків та Кримського відділення Української Ради миру та «Фонду миру» були виламані, а все майно викинуте в сусідню кімнату, без відома власників. На жаль, все це відбувалося під безпосереднім керівництвом і участю голови Республіканського товариства німців «Відергебурт» (далі-Товариство німців) Юрія Гемпеля та за присутності і сприяння представника Допоміжної служби Ради міністрів Криму. За даними організації «Україна-Світ», її представники, що прибули близько 11.00 в приміщення, були приголомшені побаченим. На питання хто ви і на яких підставах вдерлися в приміщення та так брутально поводитесь, – представники Товариства німців не відповідали, вели себе грубо та влаштували бійку. Під час висвітлення конфлікту було скоєно напад на журналістку видання «Кримськотатарське питання» Світлану Єрещенко, зі слів якої Ю. Гемпель перешкоджав її професійной діяльності та вибив з рук фотоапарат ‚, який був пошкоджений. У зв’язку з цим, Кримська республіканська організація Національної спілки журналістів України звернулася до начальника ГУ МВС України в АР Крим Михайла Слєпаньова. Щодо інциденту відкрите кримінальне провадження.

Вже 5 серпня ц.р. так званими «новими орендарями» чи представниками Допоміжної служби Ради міністрів Криму були замінені замки вхідних дверей до будинку Кримського дому миру і дружби з народами зарубіжних країн, чим заблоковано доступ до приміщення цих Організацій, тобто робочі місця з оргтехнікою та документами заблоковано. Таким чином, припинена статутна діяльність Організацій.

Начальник допоміжної служби Ради міністрів Криму Стешенко В.О. на зустрічі 5 серпня з Івановим А.Й., членом Правління Товариства «Україна- Світ» та Хмеловським В.Г., членом Громадської ради при Раді міністрів Криму, відмовив у забезпеченні доступу до майна Товариства «Україна- Світ». Таким чином, була припинена статутна діяльність Товариства «Україна- Світ» з 5 серпня.

Викликає здивування дії чиновників Ради міністрів Криму щодо розміщення в цьому приміщенні Товариства німців за рахунок виселення у брутальний спосіб Організацій, без завершення процесу відносин у правовому полі. Ніякої інформації про проведення конкурсу на отримання оренди та експертної оцінки приміщень Організаціям не повідомлялося.

Кримська влада, викидаючи з приміщення Товариство «Україна-Світ» та інші Організації на вулицю і надаючи приміщення Товариству німців, штучно провокує міжнаціональний конфлікт, що загрожує стабільності і злагоді в Криму. Прикро, що в цих ганебних діях приймають участь, з порушенням прав громадських організацій, етики культури міжнаціональних відносин, представники Товариства німців.

Комітет звертається до громадськості Криму і України допомогти зупинити ганебні дії кримської влади, яка за декілька квадратних метрів приміщень, готова кинути кримське суспільство у міжнаціональну ворожнечу.

Тільки РАЗОМ, об’єднавши зусилля, зможемо захистити свої законні права.

*Вся зазначена інформація надана Комітету Організаціями.

Прес-служба Комітету захисту прав громадських організацій Криму, ugk-kongres@ukr.net

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair