43-тю «Молодість» відкриватиме фільм Анджея Вайди «Валенса. Людина надії»

З 19 по 27 жовтня 2013 року в Києві відбудеться єдиний кінофестиваль, що має сертифікат міжнародного від Всесвітньої асоціації продюсерів FIAPF –  43-й Київський МКФ «Молодість». Основними фестивальними центрами знов стануть культурний центр «Кінотеатр «Київ»,  «Жовтень» і «Кінопанорама», а також культурно-освітній центр «Майстер Клас».

Основну кінематографічну подію української осені відкриє ігровий фільм Анджея Вайди «Валенса. Людина надії». Учасники фестивалю зможуть позмагатись як у  міжнародній, так і у національній програмі, взяти участь у майстерні талантів та Boat Meeting (дводенному заході, що поєднує в собі Міжнародний ринок копродукції та презентацію повнометражних кінопроектів), а любителі кіно, крім конкурсної програми, також матимуть змогу ознайомитись з ретроспективою творів та новою фотовиставкою австрійського режисера Ульріха Зайдля, позаконкурсними програмами німецько-, франко- та російськомовного кіно, підбірками найкращих короткометражок Франції та Німеччини, призерами та знахідками офіційних селекцій найкращих світових фестивалів, роботами на межі кіномистецтва та відеоарту. Новинкою кінофестивалю стане також програма сторіччя, в рамках якої глядачі зможуть побачити роботи світових кіномитців Стенлі Крамера, Вів’єн Лі, Марікки Рьокк, Ірвіна Шоу та Рене Клемана, Жана Маре, Альбера Камю, Берта Ланкастера та Хеді Ламарр. Цю різножанрову підбірку присвятять 100-річчю творців світового кіно.

Спеціальними подіями фестивалю стане показ під відкритим небом стрічки «За двома зайцями» з віднайденою оригінальною українською звуковою доріжкою та одна з найочікуваніших програм фестивалю  – «Українські прем’єри».

Ряд подій кінофестивалю пройдуть в рамках проекту «Режисери без кордонів». Так відбудеться спеціальний семінар для кіно продюсерів, який присвятять творчим, фінансовим і юридичним питанням кіновиробництва. Досвідчені фахівці-тренери розповідатимуть молодим продюсерам та режисерам про фундаментальні інструменти для створення фільмів, конкурентоспроможних на світовому ринку. Заявку необхідно подати до 15 вересня 2013. Також буде представлено спеціальну програму кінопоказів та проведено тематичний симпозіум «Роль кіно у міжкультурному діалозі»

Але головними подіями як завжди залишатимуться конкурсні програми кінофестивалю. Вже традиційно учасники міжнародного конкурсу, що визначить переможців у номінаціях кращий студентський, перший короткометражний і перший повнометражний ігровий фільм, позмагаються за головний приз кінофестивалю – скіфського оленя. В національному конкурсі визначатимуть переможців у номінаціях: українські короткометражні фільми, спеціальної програми «Молодість – дітям». Традиційно відбудеться конкурсна програма «SUNNY BUNNY». Також будуть визначені претенденти на номінацію BAFTA та переможці конкурсу «Тизер».

Стати членами міжнародного журі кінофестивалю вже зголосились бельгійська режисера Маріон Генцель, президент одеського кінофестивалю Вікторія Тігіпко та минулорічний переможець МКФ «Молодість», володар гран-прі кінофестивалі Бабіс Макрідіс

Олена Весел