Чиновники Донецького університету блокують рішення про будівництво пам’ятника Василю Стусу?

350x250_50ae5ff50e9f01Впродовж п’яти років донецька патріотична громадськість добивається встановлення пам’ятника українському поетові, дисидентові Василеві Стусу в скверику навпроти Донецького національного університету (поет закінчив із відзнакою цей вищий навчальний заклад у 1959 році). Рішення про встановлення пам’ятника було прийняте ще в 2008 році, проте через недостатність фінансування та чиновницьку байдужість проект досі не втілено в життя.

Сьогодні спорудження монумента блокує проректор ДонНУ Тетяна Мармазова. Про це повідомила голова Донецької обласної організації Конгресу Українських Націоналістів, заступник голови ВУТ «Просвіта» Марія Олійник.

 «Розпорядженням Донецької обласної державної адміністрації від 19 березня 2013 року створено Організаційний комітет з підготовки і проведення заходів щодо відзначення 75-річчя з дня народження видатного українського поета, політв’язня, Героя України Василя Стуса, – розповідає Марія Олійник. –Оргкомітет засідав уже тричі, але заходи досі не затверджено, зокрема проведення V Всеукраїнської конференції «Художнє слово Василя Стуса в контексті української та світової літератури», а також фінансування та встановлення пам’ятника Василю Стусу. Причина  – блокування рішень членом Оргкомітету, проректором ДонНУ Тетяною Мармазовою».

За словами політика, проректор Мармазова має послідовно антиукраїнську позицію, так, вона заявила, що пам’ятник Василю Стусу не можна розміщувати на проспекті Гурова, бо Гурова «убили западенці».

 Марія Олійник звернулась до голови Оргкомітету Андрія Шишацького та ректора ДонНУ Романа Гринюка із проханням виключити Тетяну Мармазовову з Оргкомітету, замінивши її на більш професійну і відповідальну особу.

Нагадаємо, вперше рішення  про відкриття пам’ятника Василю Стусу було прийнято на мітингу  громадськості  1 вересня 1990 року і направлено в Донецьку міську раду. Десятки  місць, які були запропоновані владі,  виявились «не придатними»  для пам’ятника українському поетові. Хоча на деяких із цих місць згодом постали інші пам’ятники, наприклад, Анатолію Солов’яненку. І рішення міська рада жодного разу не приймала.

Нарешті було недвозначно сказано, що оскільки Василь Стус закінчував Донецький педагогічний інститут, тепер – Донецький національний університет, то і пам’ятник має стояти на землі цього ВНЗ. Міська рада виділила ДонНУ  землю  в 2007 році, а  рішення про встановлення пам’ятника було прийняте в 2008 році.

Прес-служба КУН