Голова медіа-профспілки заявив в Брюсселі, що до українських журналістів ставляться в Україні як до рабів

30 вересня 2013 року. Українських журналістів трактують як рабів – про це заявив на прес-конференції у Брюсельському прес-клубі голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов. Як приклад він навів ситуацію в інформаційному агентстві УНІАН, яке входить до медіа-холдингу «1+1», власником якого є один з найбагатших громадян України Ігор Коломойський.

«Торік в агентстві був змінений менеджмент, – сказав Юрій Луканов, – Причина, мабуть, в тому, що журналісти агентства надавали об`єктивну інформацію навіть тоді, коли вона була невигідна керівництву країни. Після зміни керівництва агентства було накладено табу на критику Віктора Януковича. З`явилися навіть фейкові новини, які паплюжили опонентів влади. Більшість членів Незалежної медіа-профспілки в агентстві виступили проти цензури, розуміючи, що брехня руйнує репутацію агентства».

На думку голови медіа-профспілки, тепер їм банально мстяться. «Всіх членів медіа-профспілки, – сказав голова НМПУ, – з поршенням закону перевели в інший відділ, який розташували на околиці Києва у руїнах заводу. Керівництво агентства навіть не провело туди інтернет. Ви можете собі уявити? Інформаційне агентство – без інтернету!». Юрій Луканов показав фото антасанітарних умов, в яких працюють покарані уніанівці.

Він спростував заяви менеджменту агентства про те, що члена медіа-профспілки кореспондента агентства в Брюсселі Сергія Воропаєва хотіли перевести на посаду шефом з питань країн СНД і Митного союзу. На прес-конференції він показав перепустку на ім`я Сергія Воропаєва до новоствореного відділу «у вигнанні» в розвалинах заводу на вулиці Магнітогорській. Юрій Луканов вручив цю перепустку Сергію Воропаєву як привіт із Києва.

Марк Грубер, директор Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) сказав, що Європейська і Міжнародна федерації журналістів стежать за ситуацією і робили заяви з приводу УНІАН засуджуючи погане керування агентством, політичне втручання і цензуру в українських ЗМІ, зокрема, в агентстві УНІАН.

Сергій Воропаєв, кореспондент УНІАН в Брюсселі, зазначив, що справа УНІАН є на стільки ж символічною для українського медіа-простору, як справа Тимошенко для ситуації в політиці та судовій сфері. «Якщо за півтора року можна практично знищити одне з найбільших та найстаріших інформагентств, відоме атмосферою свободи в колективі, то що говорити про менші ЗМІ з не таким великим досвідом?», – сказав він.

Далі Юрій Луканов нагадав, що 16 вересня відзначалася 13 річниця із дня смерті Георгія Гонгадзе, українського журналіста, якого вбили представники влади. Журналісти по всій країні проводили акції пам`яті Георгія. До цієї дати українські медійні організації підбили підсумки порушень прав журналістів. Їх стало значно більше. І правоохоронні органи лише імітують розслідування, вони відмовляються порушувати кримінальні справи за 171 статтею Кримінального кодексу «Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста».

На прес-конференці було показано відео, на якому людина, схожа на директора київського парку «Перемога» Віктора Толстонога б`є фотожурналіста з порталу Tochka.net Віталія Лазебника під час виконання ним службових обов`язків. «Хоча це сталося приблизно півтора роки тому і нападник добре ідентифікований, але він не покараний досі».

Юрій Луканов заявив, що є один оптимістичний момент. Українські журналісти завдяки протестам створили прецедент покарання нападників за 171 статтею Кримінального кодексу. Це покарання в судовому порядку нападників, які побили 18 травня в центрі Києві журналістів Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя. Але це виняток, який підтверджує правило, – підкреслив Луканов,.

«Віктор Янукович, прийшовши до влади, – сказав Юрій Луканов, – брутально порушив Конституцію і підпорядкував собі всі гілки влади. Власники ЗМІ в нас переважно олігархи. За умов монополії вони зацікавлені в тому, щоб жити дружно з владою і тому вони встановлюють цензуру на своїх ЗМІ, щоб не дратувати Президента».

Він навів численні випадки, коли регіональна влада просто або знищує неугодні засоби масової інформації, або незаконними методами ставить їх під свій контроль. «Два роки тому у Харкові було закрито три непідконтрольні владі канали. Цього року в Кременчуці суд ухвалив рішення про передачу в комунальну власність приватного телеканалу із двадцятирічним стажем «Візит». Ясна річ, що суди в нас де факто, – сказав промовець,- підпорядковані владі. Є спроби у місті Чернівці закрити телеканал ТВА. У Керчі місцева Рада у сумнівний спосіб скасувала угоду про оренду земельної ділянки, де знаходиться ретранслятор ТРК «Бриз». Це може призвести до припинення мовлення каналу».

«Зараз Україна рухається до Європи, – заявив Юрій Луканов на завершення, – Янукович веде туди Україну через обставини, тиск з Росії і небажання їй підпорядковуватися. Ми прихильники євроінтеграції, ми не хочемо, щоб цей процес був зірваний. Але Європа має знати, що Янукович прагне контролювати медіа, не допустити свободи слова. І лише через тиск зсередини журналістського середовища також і тиск з боку міжнародних структур триматиме його в певних рамках».

На презентації: жахливі умови, в яких працюють покарані менеджментом «неслухняні» працівники УНІАН.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair