Мінрегіон спростив доступ до генпланів

Міністерство скасувало гриф «Для службового користування» на великомасштабних картах та планах міст.

16 вересня 2013 року Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ виключив із Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Мінрегіоні України великомасштабні карти та плани. Відповідно до наказу міністра № 452, більше не є службовою інформацією топографічні, цифрові карти, фотокарти масштабів 1:10 000-1:50 000, а також плани міст масштабу 1:10 000 – 1: 20 000 (незалежно від форми та виду носія інформації). Виключені зі списку службової інформації відомості про координати геодезичних пунктів на території України.

За рішенням позачергової колегії Мінрегіону, що відбулася 17 вересня, вказані зміни будуть доведені до місцевих органів влади та підвідомчих проектних та науково-дослідних інститутів.

Зміни у Переліку службової інформації міністерства є наслідком врахування експертних пропозицій за результатами громадської експертизи діяльності Мінрегіону України, яку проводив Східноукраїнський центр громадських ініціатив у 2011-2013 роках.

«Включення великомасштабних карт та планів до Переліку службової інформації Мінрегіону України довгі роки було підставою для накладення грифу «Для службового користування» на картографічну складову генпланів. У свою чергу, це робило містобудівну документацію недоступною для громадян. Жителі українських міст досі протизаконно позбавлені інформації про плани розвитку міст, в яких вони проживають», – коментує внесення змін до переліку службової інформації Мінрегіону України голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. «Ухвалені цими днями владні рішення є правовою підставою для того, аби проектні інститути, які розробляють генплани, зняли гриф «ДСК» з містобудівної документації. Спільно із зацікавленими громадськими організаціями ми будемо контролювати цей процес і домагатися, аби він відбувся в стислі терміни», – ділиться планами діяльності громадських активіст.

 

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

http://totalaction.org.ua/

http://www.facebook.com/totalaction.org.ua

тел. 067 640 94 40

e-mail: planmista@gmail.com

Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює діяльність спрямовану на забезпечення доступності генпланів для громадян в рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair