Мирні зібрання. Херсонщина: “Положення безпідставно обмежують конституційне право”

Майдан Моніторинг” все ж домігся належного реагування прокуратури на прийняття виконавчими комітетами Нової Каховки та Іванівки незаконних нормативних актів з питань організації і проведення мирних зібрань. Головне – трохи наполегливости.

Після нашого відповідного звернення прокуратура Нової Каховки була “не побачила” очевидних порушень (вихід за межі компетенції взагалі і зокрема – щодо визначення, супроти рішення Конституційного Суду України №4-рп/2001 строку завчасного повідомлення про мирніх зібрання) тамтешніх самоврядувальників:

 

Н.Каховка-39-прок-відповідь-1

Н.Каховка-39-прок-відповідь-2

Так саме, “широко заплющеними” виявилися прокурорські очі стосовно аналогічної позазаконної цидули самоврядувальників селища Іванівка:

Іванівка-39-прок-відповідь

Але одним  з головних принципів “Майдан Моніторингу” є наполегливість, тому ми оскаржили прокурорські вади зору до Генеральної прокуратури. Як наслідок – прокуратура Херсонської области повідомляє, що колеги на місцях вже виправилися і все правильно побачили: самоврядувальникам Нової Каховки та Іванівки внесені подання щодо незаконности їхніх актів.

Херсонщина-39-прок-відповідь

На сьогодні вже у близько 30-ти населених пунктах за ініціативою ІЦ “Майдан Моніторинг” прокуратурами вжито заходів для скасування незаконних “порядків”, “положень” та “положень про порядки”, які обмежують свободу мирних зібрань. Далі – буде.

****

Діяльність з моніторингу та захисту свободи мирних зібрань в Україні здійснюється Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” за люб’язної підтримки Міжнародного фонду “Відродження

 

Олександр Северин