На Одещині прокуратура розслідує факти катувань у Ширяєвському виправцентрі

3c2a800e589a2399855f9660f4c3bfc40b90f516Прокуратурою Одеської області розпочато 3 кримінальні провадження відносно службових осіб Ширяївського виправного центру УДПСУ в області за ч. 3 ст. 364, за ч. 2 ст. 365 та за ч. 1 ст. 127 КК України відповідно (зловживання владою або службовим становищем; перевищення влади або службових повноважень; катування). Про це УНН повідомили у прес-службі прокуратури області.

Установлено, що під час ранкової зарядки засуджених керівник пенітенціарного закладу всупереч волі одного з них примушував його виконувати гімнастичні вправи.

Після відмови виконувати гімнастику в зв’язку із погіршенням стану здоров’я правоохоронець, бажаючи покарати останнього та з метою залякування інших, наніс засудженому низку ударів гумовим кийком в область ніг, спини та голови, чим спричинив сильний фізичний біль і тілесні ушкодження.

Крім того, з’ясувалося, що в період лютого-квітня 2013 року один із керівників Ширяївського ВЦ умисно утримував засуджених у дисциплінарному ізоляторі при температурі повітря +10 градусів по Цельсію. Такі дії заподіяли засудженим страждання у вигляді тривалого (від 7 до 14 діб) позбавлення тепла у шкідливих для здоров’я умовах та інші насильницькі дії.

Наразі досудове розслідування по кримінальним провадженням триває, проводяться слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин правопорушення.

Як повідомляв УНН, за 6 місяців 2013 року до суду було скеровано обвинувальні акти стосовно 65 працівників міліції за правопорушення пов’язанні з катуванням та іншим жорстоким поводженням.

УНН