“По одному не збиратися!”. Абсурд має бути припинено!

Комітет ВР України з питань прав людини,

національних меншин і міжнаціональних відносин

01008, Київ, вул.Грушевського 5

 Копія: Уповноваженому ВР України з прав людини

01008, Київ, вул.Інститутська, 21/8

На підставі ст.40 Конституції України, Закону України “Про звернення громадян”

 

№7/13-118

10.09.13

Шановні пані та панове,

 У процесі здійснення Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” всеукраїнського моніторингу свободи мирних зібрань в України, поміж іншим, виявлено серйозну проблему правозастосування в діяльности органів внутрішніх справ, яка потребує, зокрема, законодавчого вирішення.

Головне управління МВС України у м.Києві на наш запит підтвердило (копію листів  №9/с-37-із-вих від 28.07.13 та №54/3-1969 від 13.08.13 додаю), що співробітники міліції трактують індивідуальні протестні акції окремих осіб (як то перебування у громадському місці з плакатом тощо) як мирні зібрання (ст.39 Конституції України), притягаючи відповідних осіб до адміністративної відповідальности за ст.185-1 КУпАП (“порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій“) через нібито порушення ними встановлених судом обмежень на реалізацію права на мирні зібрання.

Абсурдність цього є очевидною. Очевидно, що індивідуальні дії окремої особи (як то: тримання плакату, прапора, роздача інформаційних матеріалів, перебування в одязі з певним написом чи зображенням тощо) за жодних обставин не може вважатися “мирним зібранням. Відповідно, притягнення такої окремо діючої особи до відповідальности за порушення організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій є юридичним нонсенсом, адже така особа у принципі не організовувала і не проводила жодних “зборів” тощо. Вочевидь, такі і подібні індивідуальні дії окремих осіб є реалізацією конституційного права на свободу вираження, свободу слова, свободу поширення інформації, свободу переміщення, але у жодному разі – не права на мирні зібрання.

Пропозицію офіційно роз’яснити це співробітникам столичної міліції було письмово внесено 03.08.13 до ГУ МВС України у м.Києві. На сьогодні відповіді не отримано.

Враховуючи вищевикладене, вношу пропозицію врахувати цю проблему при розгляді законопроекту “Про свободу мирних зібрань” (№2508а) і передбачити в ньому, що не є мирними зібраннями і предметом регулювання законодавства про мирні зібрання індивідуальні дії окремих осіб, пов’язані з реалізацією свободи вираження поглядів, свободи поширення інформації. На наш погляд, оперативно вирішити проблему допомогло б також невідкладне оприлюднення Комітетом своєї правової позиції, у чому і полягає наша друга пропозиція до Комітету.

 Заздалегідь вдячний за увагу до цього звернення і конструктивну співпрацю, яку буде належно висвітлено і враховано у відповідних звітах з прав людини. Відповідь прошу надати згідно з законом на наведену поштову адресу.

 З повагою,

 Олександр Северин, к.ю.н.,

правовий радник ІЦ Майдан Моніторинг

ГУМВСк-од.протест-відповідь-619x853

ГУМВСкиїв-од-протест-відповідь-2