Стартував спільний проект українських інтелектуалів та європейських послів «Ідея Європи»

indexВідомі українські суспільні діячі та посли країн Євросоюзу починають дискусії в аудиторіях університетів України. Учасники ініціативної групи «Першого грудня» разом із представниками Європейського Союзу в Україні обговорюватимуть зі студентами найсуперечливіші питання геополітичного курсу держави.

Харків став першим містом, де студенти Харківського національного університету імені Каразіна та Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого» змогли наживо подискутувати з відомими інтелектуалами та представниками європейського дипломатичного корпусу про «торговельні війни» між Росією та Україною, про правозахисні, економічні та духовні пріоритети східної та західної цивілізацій, а також про європейські цінності.

Зустріч зі студентами у Харкові була першою в проекті «Ідея Європи», що організовується ініціативною групою «Першого грудня» та представниками європейського дипломатичного корпусу. «”Ідея Європи” — це вибір бути особистістю, солідарним суспільством і вільною державою», — пояснюють організатори проекту.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської РеспублікиПятрас Вайтєкунаснаголосив, що замість України ніхто не може ухвалювати рішення, бути з Митним союзом ideya-yevropy-karazina1чи з ЄС.

«Обирати доведеться вам. Не ми за вас. Це ваша країна, ваша земля, ваше життя і майбутнє», – звернувся до студентів посол Литви. Він зазначив, що його республіці заради вступу до ЄС 2004 року теж довелося підтягуватися до європейських стандартів та цінностей. І ці вимоги однакові для країн-кандидатів. Тож Україні таки доведеться виконати низку так званих домашніх завдань.

Пятрас Вайтєкунас показав студентам перелік реформ та законів, які Україна зобов’язується ухвалити і дотримуватися ще до листопадового саміту «Східного партнерства» у Литві.

«От у мене список цих домашніх завдань: от закон з виборчої системи треба ухвалити; реформу Генеральної прокуратури; треба провести вибори у п’яти округах; а також обрати Київську міську раду; варто покращити бізнес-клімат», – озвучив деякі пункти домашнього завдання литовський посол.

ideya-yevropy-karazina2Учасник ініціативної групи «Першого грудня» академік Ігор Юхновськийсказав студентській аудиторії, що Україна не має права йти до Європи з протягнутою рукою.

«Потрібно мати певний запас індивідуальної специфічної вищості, яка буде корисною тим об’єднанням держав, куди ви входите. Україна повинна знайти свою специфіку, тоді ми будемо цікаві Європі», — вважає один із творців української незалежності Ігор Юхновський.

На погляд харківської студентської молоді, Україна може запропонувати Європі наукові ресурси, якісні сільгосппродукти, а також металургію та промисловість, але для цього доведеться працювати за новими стандартами.

Участь у зустрічі взяливідомі суспільні діячі, учасники ініціативної групи «Першого грудня» Ігор Юхновський, В’ячеслав Брюховецький, а також Пятрас Вайтєкунас, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні — держави, яка головує в Раді Європейського Союзу, та Данило Лубківський, Надзвичайний і Повноважний Посланник України, громадський діяч.

Дискусії, присвячені Європейському Союзу, далі відбуватимуться в університетах країни.

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Фото з дискусій: http://www.facebook.com/1grudnya/photos_albums

 

Контакти:
contact@1-12.org.ua
тел.: +380 63 628-68-69