Відбулася зустріч із Головою Конституційного Трибуналу Польщі Анджеєм Жепліньським

IMG_27473 вересня 2013 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася зустріч із Головою Конституційного Трибуналу Республіки Польща Анджеєм Жепліньським,  під час якої йшлося про діяльність Європейського суду з прав людини, специфіку прийняття рішень та випадки звернень до суду у Страсбурзі зі сторони громадян Польщі й України.

Представив високоповажного гостя декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко, який відзначив важливість міждержавної комунікації у правовій сфері.

У своєму виступі професор Жепліньський особливу увагу приділив виконанню вироків на підставі рішень, прийнятих Страсбурзьким судом. На прикладі конкретних справ українських і польських громадян, які позивались до Євросуду, Анджей Жепліньський розповів про суть скарг і принципи, на які опираються судді, приймаючи те чи інше рішення.

Також польський юрист зупинився на виняткових справах в Україні та Польщі, які набули міжнародного резонансу та провів паралелі щодо особливостей функціонування кримінального права в Україні та Європейському Союзі. Одним із основних принципів сучасного судочинства є не тільки виявлення злочинця, а і його соціалізація після закінчення терміну ув’язнення, а відповідно й мала вірогідність повторення злочину. Якщо керуватись даними статистики, то сьогодні в Україні соціалізація злочинців залишається на низькому рівні. Зокрема Анджей Жепліньський зазначив, що зараз в Україні на тисячу людей випадає близько трьохсот в’язнів.  «Згідно з європейськими нормами велика кількість в’язнів у певній країні є свідченням того, що у влади цієї країни є логістичні проблеми та її інститути працюють не досконало», – зазначив Голова Конституційного Трибуналу Польщі.

За словами професора Жепліньського, сьогодні в Польщі створені хороші умови у місцях позбавлення волі: «Польські ув’язнені мають вільний доступ до документації та архіву вироків Європейського Суду і польських судів». Така практика, вважає юрист, дозволяє ув’язненим чіткіше усвідомлювати свої права і не допускає їх порушення зі сторони адміністрації в’язниць.

Окрім цього, Голова Конституційного Трибуналу Польщі розповів про проблеми, пов’язані з виконанням вироку та принципові підходи, на які опирається європейська судова практика.

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Університету Мар’ян Лозинський подякував адміністрації юридичного факультету та польській стороні за активну співпрацю, зазначивши, що такі зустрічі є свідченням всебічної інтеграції України в Європейські структури. «Ми всі очікуємо на саміт у Вільнюсі та сподіваємося, що Угоду про Асоціацію таки буде підписано, а сьогоднішня зустріч є одним із тих внесків, які робить наш Університет у справу європейської інтеграції України», – наголосив проректор.

Від імені ректорату Львівського університету Мар’ян Володимирович вручив Анджею Жепліньському подяку за вагомий внесок у розвиток українсько-польських стосунків у сфері юридичної освіти і науки.