Європейські організації благодійників занепокоєні законопроектом №3100

 bDErocbkaqQfTBz-556x313-noPadЄвропейський центр фундацій (EFC) і Мережа донорів і фундацій у Європі (DAFNE) стурбовані пропонованими змінами до закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Про це йдеться у спільній заяві двох організацій.

«Деякі з пропонованих змін до закону про благодійність істотно скоротять кількість пожертв від фізичних і юридичних осіб на підтримку людей, які опинилися у важкій життєвій ситуації, обмежать можливість робити благодійні внески через Інтернет і банки, зменшать міжнародні благодійні внески. Донори й фонди потребують сприятливого правового й податкового середовища, щоб мати змогу надавати допомогу в таких суспільно важливих сферах, як охорона здоров’я, підтримка нужденних, освіта, мистецтво, охорона довкілля тощо», – наголошують благодійники.

Як відомо, однією з основних змін, які запропоновано в законопроекті, є те, що всі благодійні пожертви на суму понад 850 грн. слід посвідчувати нотаріально. «Вимога нотаріально посвідчувати договори про всі благодійні фінансові внески суперечитиме міжнародним і європейським стандартам благодійності. Необхідність залучати нотаріуса є дорогим бюрократичним тягарем, який, найімовірніше, знизить готовність окремих осіб і компаній робити пожертви на суспільно корисні справи», – сказано в заяві.

Законопроект також передбачає, що благодійних фондів не можна створювати на основі заповіту / спадщини. «В усіх європейських країнах фонди можна створювати на основі спадщини / заповіту, і заборона цього йде врозріз із європейськими стандартами благодійності», – відзначають EFC й DAFNE.

 

Крім того, у законопроекті №3100 пропонується скасувати вимогу використовувати благодійні пожертви нерухомості (сервітутів) для суспільно корисних цілей, що прямо суперечить загальноєвропейським підходам. «У Європі звільнені від податків благодійні організації повинні використовувати свої активи тільки для суспільно корисних цілей, заради яких їх було створено», – заявляють міжнародні експерти.

 

Також законопроект забороняє фондам проводити благодійні лотереї. Натомість, «у багатьох європейських країнах фонди можуть проводити благодійні лотереї. Прибутки від благодійних лотерей ідуть на суспільно корисну діяльність і добрі справи», – сказано в заяві.

«Ми переконані, що пропоновані зміни до закону справлять значний негативний вплив на благодійність в Україні, і закликаємо переглянути їх», – наголошують EFC й DAFNE.

Нагадаємо, проти ухвалення законопроекту №3100 виступили провідні благодійні організації України та їх об’єднання, зокрема Український форум благодійників, Українська біржа благодійності, Міжнародний фонд “Відродження”, Фонд Ріната Ахметова “Розвиток України”, Фонд братів Кличків, опікунська рада Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” та ін.

Громадські та благодійні організації оприлюднили петицію до спікера парламенту з закликом не включати до порядку денного Верховної Ради законопроекту №3100. Її підписали майже 11 тис. людей.

Комітет Верховної Ради з питань культури й духовності, який у вересні розглядав цей законопроект, також рекомендував парламенту його відхилити.

Контакти:

 Європейський центр фундацій (EFC)

Ханна Сурмац

hsurmatz@efc.be

 Мережа донорів і фундацій у Європі (DAFNE)

Роза Ґальєґо

rgallego@fundaciones.org